Jak se co nejefektivněji sbalit do batohu, když letíte pryč pouze na pár dní

Autor:

Také se vám už stalo, že jste neodolali nákupu levných letenek a rozhodli jste se strávit bezstarostný prodloužený víkend v některé z evropských metropolí?

Tedy bezstarostný do té doby, než si uvědomíte, že před cestou na letiště a vytouženými chvílemi aktivního odpočinku, vás čeká jeden ne zrovna příjemný úkol a tím je si zabalit. Většina leteckých společností nabízí v ceně zvýhodněných letenek pouze malou osobní tašku. U společnosti Ryanair, nejznámějšího nízkonákladového leteckého dopravce, je to pouze kabelka či batoh o rozměrech 40x20x25 cm, konkurenční Wizzair vám nabídne o pár centimetrů více, konkrétně 40x30x20 cm. Obě společnosti přitom uvádějí, že se toto zavazadlo musí vejít pod sedadlo před vámi a nepatří do zavazadlových skříněk nad hlavou. Samozřejmě si můžete dokoupit malé kabinové nebo dokonce podpalubní zavazadlo, musíte pak ale počítat s tím, že se vám díky tomu náklady na dopravu můžou až mnohonásobně zvýšit.

Návod, jak to úspěšně zvládnout!

Ať už zvolíte batoh či kabelku, s trochou nadsázky platí, čím více přihrádek, tím snazší balen. Přihrádku na kapesníčky, léky i nabíječku jistě oceníte a navíc vám nehrozí, že při letištní kontrole budete muset vše vysypat lidově řečeno „na hromadu“. Osvědčeným tipem je také využít malou kabelku přes rameno, do které můžete uložit peněženku, mobil a doklady a kabelku pak uložíte do batohu. V cílové destinaci si pak můžete užít procházky nalehko pouze s tímto mini zavazadlem. Mezi další cestovatelské vychytávky patří plastová obálka, do které složíte všechny své dokumenty, jako jsou vytištěné letenky či Covid pass, vytištěné kopie se rozhodně vyplatí mít u sebe, i když máte vše uloženo ve svém telefonu…však víte, co se říká o náhodě. Obálku navíc můžete po cestě zpět využít třeba k uschování pohledů, magnetek, klíčenek a jiných suvenýrů.

Co se týče hygienických pomůcek, je dobré si zjistit, zda vámi vybrané ubytování nabízí šampóny a sprchové gely v ceně pokoje. Přestože je to u většiny ubytování standard, pozor například na hostely a low cost ubytování, v některých typech si totiž účtují příplatky i za ručníky. V dnešní době si většinu kosmetiky můžete koupit v cestovním balení, pokud se však nechcete vzdát svých oblíbených značek, můžete si koupit cestovní travel kit v podobě malých plastových nádobek, do kterých si odměříte požadované množství svých oblíbených produktů. Pořídit dnes můžete i cestovní hřeben nebo třeba skládací kartáček na zuby.

Nezapomeňte, že v příručním zavazadle, respektive v tom, kterým procházíte letištní kontrolou, můžete mít pouze tekutiny v balení do 100 ml (dohromady ne více než 1000 ml), během bezpečnostní kontroly pak musí být zabaleny v průhledném plastovém sáčku (pokud jej nemáte k dispozici, na většině letištích vám ho bezplatně poskytnou), který musíte vyjmout během kontroly ze zavazadla.

Během balení svršků je samozřejmě rozdíl zda jedete do teplé jihoevropské destinace nebo třeba na Island. Plavky se vám sice budou hodit v obou případech, se zbytkem je to ale trošku horší. Do tepla se samozřejmě balí lépe a troje šaty z nemačkavého materiálu, tričko a kraťasy hravě sbalíme i do malého batohu. Pokud ale letíte do chladnějších koutů, platí, že nejlepší radou je vrstvení. A to platí i před nástupem do letadla, takže rifle, nátělník, tričko, svetr, bunda, čepice, rukavice a šála… asi vám nemusíme říkat, že nepatří do batohu, ale na sebe, sice se na letišti možná lehce zapotíte, ušetříte ale drahocenné centimetry.

Během balení nezapomeňte ani na malý skládací deštník, léky proti bolesti, náplasti a dezinfekční gel. Každý low cost cestovatel ví, že prázdná PET láhev v přihrádce se vždy hodí, zejména při cestách po Evropě, kde je na většině míst pitná voda z vodovodu. Mentolové bonbóny, žvýkačky a proteinové tyčinky či oblíbená čokoláda dokážou zachránit před vlčím cestovatelským hladem. Využití najde obvykle i propiska, sluneční brýle, gumička do vlasů a skládací plátěná taška.

Zdroj info: vlastní zkušenost autorky, Ryanair, Wizzair
Zdroj foto: PIxabay