Maroko se otevře turistům na počátku února

Autor:

Mezinárodní cestovatelé se konečně dočkají. Maroko reaguje na situaci ve vývoji epidemiologické situace v království. Počet hospitalizovaných v zemi spíše stagnuje, a tak je možné se otevřít světu.

Země na severu Afriky byla jednou z těch, které zavedly nejpřísnější zákazy pro cestování. Do Maroka nemohl nikdo přicestovat ani námořní dopravou, ani tou leteckou. Zákaz začal platit od 29. listopadu loňského roku. Tento krok ale uvěznil několik Maročanů v zahraničí, kdo tak nestihl repatriační let v prosinci, musel si na pár měsíců najít trvalejší bydlení právě v cizině.

Marocká vláda bude rozdělovat země do několika skupin. Přesněji se jedná o tři, které zohledňují různé rizikové faktory. Hranice by se měly otevřít 7. února, zatím ale nejsou známy podmínky pro vstup v jednotlivých kategorií.

Kromě toho Maroko trápí vyšší počet nakažených zejména v neočkovací skupině obyvatelstva. I přes otevření hranic je nutné počítat s tamními pravidly – to znamená mít u sebe doklad o očkování při vstupu například do restauračních nebo sportovních zařízení, ale také třeba ve veřejné dopravě. V uzavřených prostorách je povinnost nosit roušky. Turisté budou zřejmě muset dodržovat stejná pravidla. Pro české turisty platí povinnost mít platný QR kód certifikátu o očkování.

Od počátku pandemie se v Maroku nakazilo přes jeden milion obyvatel. V současné době je proočkováno 62 % obyvatelstva, což zemi činí jednou z nejvíce proočkovaných v Africe.

Zdroj informací: Lonely Planet
Zdroj foto: Pixabay