Spolehlivé tipy, jak se zabavit, když počasí dovolené nepřeje

Autor:

Určitě to znáte – těšíte se na zaslouženou dovolenou, na koupání v moři, a pak dorazíte na místo a… prší. Počasí sice můžete předvídat už při plánování cesty, ale ani meteorologové nejsou neomylní, a tak vás nepřízeň může zastihnout i na místě s nejstabilnějším klimatem.

Co ale dělat, když vás špatné počasí překvapí až na místě? Není důvod trávit čas zavření na hotelovém pokoji a smutnit nad zkaženou dovolenou. Máme pro vás hned několik tipů, jak si i tak vaše cenné volno užít.

Štěstí přeje připraveným

Důležité je být připravený už předem, a přibalit si pro všechny případy pláštěnku nebo deštník. Možná vám to přijde jako zbytečnost, dají se přece jednoduše koupit i na místě. V některých oblastech, kde většinu roku svítí slunce, ale může být obtížné je sehnat. Jestli si nechcete balit obojí, vezměte si místo deštníku raději pláštěnku. Ta je nejen skladnější, ale na rozdíl od deštníku je odolná také proti silnému větru a ochrání vás před deštěm daleko lépe. A nemusí jít zrovna o průhledný kus plastu, který vám bude hyzdit váš outfit, dnes už jsou k dostání pláštěnky v různých barvách i motivech.

Zabavte se na hotelu

Jak konkrétně se zabavit na místě hodně záleží na tom, jestli cestujete sami, v páru nebo s partou kamarádů. Stačí si do kufru přibalit nějakou deskovou hru nebo karty, a o zábavu je postaráno. Naopak pokud cestujete sami, dobrým společníkem vám může být kniha. Jen ji místo na pláži budete číst v hotelu.

Ať už cestujete sami nebo ve dvou, nepříznivé počasí můžete přečkat ve wellness. To je dnes součástí spousty hotelů, a není nic lepšího než strávit studený propršený den relaxem v sauně, vířivce nebo bazénu. A pokud váš hotel wellness nenabízí, určitě najdete veřejné wellness, bazén nebo lázně v blízkém okolí. V kombinaci s dobrým drinkem a výhledem na krajinu to může být velmi kvalitně strávený den.

Umění a gastronomie

Odvážnější z vás se mohou vydat prozkoumat město nebo okolí. Procházky v dešti mají jednu obrovskou výhodu – i ta nejnavštěvovanější místa totiž budete mít skoro sami pro sebe. Přesto se vám asi nebude chtít venku trávit celý den. Deštivé počasí přímo vybízí k návštěvám místních muzeí a galerií, ty najdete zcela jistě v každém větším městě. Nezapomeňte si vzít na pomoc také internet a zkuste si vyhledat zajímavé akce ve vašem okolí. Zkuste prozkoumat nabídku koncertů, divadel a jiných kulturních akcí, třeba vás něco zaujme.

Pokud ale na historii a umění moc nejste, galerie a muzea asi nebudou zrovna pro vás. Místní kulturu můžete naštěstí poznávat i v restauracích a kavárnách. Využijte propršený den a udělejte si gastro výlet za nejvyhlášenějšími místními pokrmy. A nezapomeňte ani na kávu a něco sladkého. S hrnkem teplého nápoje a dezertem vám to ošklivé počasí venku určitě bude vadit o něco méně.

A co když máte omezený rozpočet? I přesto je dobré mít nějaké peníze stranou. Nevíte totiž, kdy se vám budou hodit a nemusí to být nutně kvůli zabavení se, když venku prší. Když vám finance nepřejí, můžete využít volný čas k navazování nových přátelství. Překonejte počáteční ostych a seznamte se s dalšími hosty na vašem ubytování. Kdo ví, třeba poznáte někoho zajímavého a následně můžete společně něco podniknout. Seznámit se můžete také s místními obyvateli, což je skvělá příležitost, jak si procvičit cizí jazyk a poznat novou kulturu.

Na závěr – pokud počasí venku skutečně nepřeje, zuří vichřice či dokonce tajfun nebo prší tak, že hrozí povodeň, nevycházejte ven a zůstaňte v bezpečí. Riskovat pár dní nudy je rozhodně lepší než riskovat své zdraví.

A co vy? Jak trávíte čas na dovolené, když vás zaskočí špatné počasí?

Zdroj info: autorský text, zkušenost autorky textu, TripAdvisor

Zdroj foto: Pixabay