Bez těchto mobilních aplikací na dovolenou nejezděte. Usnadní vám totiž pobyt

Autor:

Mít v telefonu několik užitečných aplikací, které vás v nouzi podrží, rozhodně není na škodu. Obzvlášť v případě, když cestujete na vlastní pěst bez cestovní kanceláře, vám můžou některé mobilní aplikace nejen výrazně pomoct při plánování, ale můžete díky nim také ušetřit.

Podívejme se tedy na aplikace, které by vám v mobilu rozhodně neměly chybět.

Offline mapy

Ztratit se bez připojení k internetu uprostřed neznámého prostředí může být velmi stresující. Proto je dobré mít v telefonu mapy, které fungují i v offline režimu. Takové mapy vám nejen pomohou najít cestu zpět, ale často umožňují i zobrazování hodnocení míst, což je praktické, když potřebujete najít restauraci nebo jiné služby v okolí. Nejoblíbenější jsou rozhodně aplikace Google Maps nebo české Mapy.cz.

Překladač

Pokud ovládáte angličtinu bez problémů, komunikace by pro vás neměla být překážkou. V případě, že si však nejste úplně jistí nebo zapomenete nějaké slovíčko, je užitečné mít překladač nebo slovník přímo v telefonu. Klasický tištěný slovník zabírá místo, proto je ideální volbou aplikace. Podobně jako u map volte takové aplikace, které lze používat offline, ať nejste závislí na připojení k internetu.

Doprava

Nemáte-li v plánu si na dovolené půjčovat auto, určitě oceníte aplikace zaměřené na lokální dopravu. Hodit se vám můžou aplikace jako je Uber nebo Bolt. Jejich dostupnost ve vaší destinaci si můžete jednoduše ověřit ještě před cestou. Další užitečnou aplikací je Citymapper, který vám pomůže naplánovat, jak se nejlépe pohybovat po městě veřejnou dopravou. Většina světových metropolí nabízí také aplikace pro místní hromadnou dopravu, díky kterým máte vždy aktuální info a mnohé z nich vám spoje vyhledají také v offline režimu.

Hry

Pro zkrácení dlouhé chvíle při čekání na letišti nebo přímo v letadle, kde musíte mít zapnutý režim letadlo, je dobré mít v telefonu několik her. Hry můžete vybírat podle vašeho preferovaného žánru a spoustu z nich seženete zdarma. Nezapomeňte se ujistit, že dané hry fungují i bez přístupu k internetu, jinak vám v letadle hrát nepůjdou. Mezi naše favority patří třeba klasické Sudoku, Tetris nebo Solitaire.

Počasí

Pro přesnou a spolehlivou předpověď počasí se hodí klasické aplikace jako Yr.no, v případě České republiky určitě aplikace ČHMÚ. Vyrážíte-li na túru či na lyže do hor, nebo naopak na moře, hodí se také detailnější aplikace Windy, která kromě klasického počasí zobrazuje také vlny, mořské proudy, množství sněhu, vítr nebo turbulence.

Finance a měny

Pro převod měn je skvělá aplikace XE Currency. Umožňuje sledovat aktuální kurzy a funguje i offline, pokud si předem stáhnete data o měnách. Pomůže vám udržet přehled o výdajích a lépe plánovat rozpočet v cizí zemi. Pokud cestujete ve skupině, Splitwise vám pomůže rozpočítat společné výdaje. Jednoduše přidáte jednotlivé položky a aplikace vypočítá, kdo komu kolik dluží, což usnadní sdílení nákladů na ubytování, jídlo či dopravu.

Průvodce

Pokud nemáte svůj výlet detailně naplánovaný, bude se vám hodit aplikace průvodce. Kromě oblíbených možností jako TripAdvisor nebo Google Trips můžete vyzkoušet i aplikaci Triposo. Tato aplikace sbírá informace o zajímavostech přímo z internetu a nabídne vám tipy na místa, která byste si neměli nechat ujít ve vaší aktuální lokalitě.

Ubytování

Pro hledání ubytování a spravování rezervací se hodí aplikace jako Booking.com nebo Airbnb. Krom toho, že v nich snadno najdete last-minute nabídky, změníte nebo zrušíte rezervaci, umožňují i offline přehled vašich rezervací. Pokud tedy budete po příjezdu na ubytování potřebovat ukázat potvrzení nebo najít informace o check-inu, dostanete se k těmto informacím i bez připojení k internetu.

Díky těmto aplikacím budete na cestách připraveni na jakoukoliv situaci, ať už jde o počasí, orientaci v terénu, finance nebo zábavu. A které aplikace usnadňují cestování Vám?

Zdroj info: autorský text, zkušenost autorky textu, Worldpackers
Zdroj foto: Pixabay