Česká republika vínu zaslíbená: Výlet po stopách nejlepšího moravského a českého vína

Autor:

Česká republika je krajem zasvěceným vínu, ale ne každé víno, respektive odrůda révy vinné se hodí pro každý region.

Existují však odrůdy, které jsou u nás zakořeněné po dlouhé generace, mají zde největší tradici a daří se jim v našich podmínkách nejlépe. Pojďme se tedy vydat po jejich stopách a proměnit letošní výlety za vínem v jedinečný zážitek.

Tradiční, ale stále moderní bílé odrůdy jako Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský či vlašský, a modré odrůdy jako Frankovka a Svatovavřinecké, jsou neodmyslitelně spjaty s naším územím. Naši vinaři s nimi umí skvěle pracovat, ať už moderním a inovativním způsobem, nebo tradičními metodami, a nabízet je milovníkům vína v podobě, kterou mají rádi.

Vína originální certifikace (VOC) jsou specifická tím, že jsou vyrobena z odrůd typických pro daný vinařský region. Hrozny pocházejí pouze z pečlivě vybraných vinařských tratí, a o výběru rozhodují sami vinaři sdružení v rámci tzv. VOC sdružení.

Milerka z Mělníka

Müller Thurgau (zkráceně milerka) patří k nejrozšířenějším bílým odrůdám u nás, a proto ji najdete téměř u každého vinaře. Za zmínku stojí zejména české milerky z oblasti Mělníka, kde vinaři založili sdružení VOC Mělník a zařadili ji vedle Ryzlinku rýnského a Rulandského modrého. Při návštěvě Mělníka si kromě vína nenechte ujít soutok Labe a Vltavy s krásným výhledem na vinice, vinné sklepy na zámku nebo vinařskou expozici v místním muzeu. Září je pak časem největšího vinobraní v Čechách.

Veltlín a rýňák ze Znojma

Pokud máte rádi bílá vína jako Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský, pak je Znojmo a jeho okolí ideální destinací. Tato oblast je známá nejen těmito odrůdami, ale také Sauvignony. Právě na těchto odrůdách vzniklo první VOC sdružení v České republice – VOC Znojmo. Vína z této oblasti můžete ochutnat v Enotéce znojemských vín, prostřednictvím moderních degustačních automatů, nebo během Znojemského historického vinobraní – největší vinařské události roku, která se koná v září.

Červená vína z Modrých Hor

Srdcem moravské produkce červených vín je krajina Modrých Hor na Velkopavlovicku, která zahrnuje obce Bořetice, Kobylí, Němčičky, Velké Pavlovice a Vrbici. Zde vzniklo sdružení VOC Modré Hory, které je unikátní tím, že se zaměřuje výhradně na červená vína – zejména na Frankovku, Svatovavřinecké a Modrý Portugal. Při návštěvě tohoto regionu nezapomeňte navštívit také sklepní kolonie ve Vrbici, Opilé sklepy ve Velkých Pavlovicích, či rozhledny na vinicích, jako je Stezka mezi vinohrady u Kobylí a rozhledna Slunečná u Velkých Pavlovic.

Vlašák – král mezi víny

V tomto výčtu nesmí chybět ani Ryzlink vlašský, často považovaný za naši národní odrůdu. Za nejlepšími vlašáky se vydejte na Mikulovsko, třeba do vinařských obcí Dolní Dunajovice a Březí u Mikulova. Zde najdete naučnou Vlašákovou stezku, která vás provede vinařskými tratěmi, kde se tato odrůda pěstuje, navíc v krásné scenérii Dunajovských vrchů. Ochutnat můžete vína označená jako Dunajovský Vlašák a Dunajovský Vlašák Pašák, nebo unikátní Spolkový vlašák, na kterém spolupracovalo všech 15 vinařů místního spolku.

Zdroj info: autorský text, Vína z Moravy, vína z Čech
Zdroj foto: se svolením Vína z Moravy, vína z Čech