Bezpečnostní pravidla na letišti se brzy změní. 3D scanner ukončí omezení na kapaliny

Autor:

Tato moderní technologie by měla posílit bezpečnost, urychlit kontroly před nástupem na palubu a také by mohla zrušit přísné limity na množství tekutin, které si sebou můžete vzít do palubního zavazadla. Britská vláda uvedla, že všechny letiště ve Velké Británii musí do roku 2022 zavést 3D scanner pro detekci zavazadel.

Zařízení, které vypadá jako CT v běžné nemocnici, avška ve zmenšené podobě, je naistalované už na letišti Heathrow, kde se zkouší a úspěšně provozuje. Tento moderní scanner tak poskytuje mnohem kvalitnější a přesnější obraz obsahu kufru a jiných zavazadel. Obraz si mohou zaměstnanci letiště dle své libosti přiblížit nebo otočit.

V současné domě musí mít každý cestovatel ve svém palubním kufru maximálně 1000 ml, avšak každý jednotlivý segment musí mít maximálně 100 ml. To vše musí být zabaleno v průhledném uzavíratelném plastovém sáčku o rozměrech 20×20 centimetrů. Neexistuje ani to, abyste si přes bezpečnostní kontrolu přenesli lahev s vodou.

Předseda vlády Boris Johnson oznámil nové plány do budoucna a řekl, že scannery omezí tyto potíže s tekutinami a zároveň zvýší bezpečnost. Také dodal, že tímto krokem se upevní postavení britských letišť jako globálních uzlů obchodu, cestovního ruchu a ivestic.

Letiště Heathrow testuje zařízení už od roku 2017. Ředitel letiště také dodal, že zařízení je tak dokonalé, že dokáže rozpoznat, jaká tekutina se nachází v lahvičkách. Cestování a celý průběh na letišti bude tak pro cestující méně náročný a rušivý.

Zdroj informací: Letiště Heathrow – tisková zpráva
Zdroj foto: Pixabay