Čokoládový šejk i těstoviny od Sens Foods. Zdravé alternativy ze cvrččího proteinu si razí cestu k lidem

Autor:

Denně dodržovat zdravý jídelníček a dřít v posilovně je všední realitou mnohých lidí. Nic však všechnu tu snahu nepohřbí více, než když podlehnou nutkání uspokojit chuťové pohárky nezdravými pochoutkami. Co se místo toho raději odměnit dobrotou, která rozhodně nezpůsobuje výčitky, nenaruší stravu zbytečnými cukry a naopak doplní důležité bílkoviny? Český startup Sens Foods, který nabízí maximální výživu s minimálním dopadem na životní prostředí, představuje bílkovinami napěchované těstoviny a čokoládový šejk z unikátního cvrččího proteinu.

Kvalitní bílkoviny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy. Jejich nedostatek ale může negativně ovlivnit energii v průběhu dne i způsobit úbytek svalové hmoty. „Nastane tedy úplně opačný efekt, když se snažíte o zdravé a funkční tělo. Nestačí přitom jíst libovolný zdroj bílkovin. Ne každému sedne syrovátkový protein z kravského mléka, ať už kvůli etické stránce, nebo následně těžkému trávení. Proteiny rostlinného původu zase obvykle neobsahují všechny esenciální aminokyseliny, často jsou chemicky izolované a ne úplně přirozené,“ vysvětluje Radek Hušek, zakladatel českého startupu Sens Foods. Ten z kvalitního cvrččího proteinu vyrábí maximální výživu s minimálním dopadem na životní prostředí. Přináší tak zdravý alternativní zdroj bílkovin, který obsahuje nejen důležité aminokyseliny, ale je i bohatým zdrojem zdravých tuků, vlákniny, vitamínu B12 a železa.

Pecka i pro náročné strávníky

Základem stravy většiny sportovců je každodenní proteinový šejk. Problémem těch standardních je ale obvykle vysoký obsah umělých přísad nebo zmíněná syrovátka, která často způsobuje nadýmání a je živočišného původu z neudržitelného hospodářství. Sens proto vytvořil čokoládový proteinový šejk s kvalitním cvrččím proteinem. Po smíchání s rostlinným mlékem nebo vodou má výbornou krémovou texturu a opravdovou chuť čokolády díky kvalitnímu kakau. Zkrátka maximum bílkovin, minimum chemie.

Plnohodnotné jídlo jsou pak těstoviny SENS Protein Pasta, které jsou kombinací červené čočky a cvrččího proteinu. „Žádné další přísady ani skrytá ‚éčka‘ zde nenajdete. Navíc neobsahují obiloviny, jsou tedy skvělou volbou i pro strávníky, kteří se vyhýbají lepku. Díky tomu obsahují výrazně méně sacharidů a naopak mají vyšší podíl proteinu,“ vysvětluje Radek Hušek. Ve stogramové porci obsahují 30 gramů bílkovin včetně kvalitního cvrččího proteinu, takže vykouzlit z nich plnohodnotné jídlo je jen otázkou dobré omáčky. Zkrátka ideální večeře po vyčerpávajícím posilování nebo sportu, kdy nezbývá energie na složité vaření, a přesto je potřeba dopřát si kvalitní výživu pro růst svalové hmoty.

Chocolate Cricket Protein Blend i Cricket Protein Pasta jsou společně s dalšími pochoutkami ze cvrččího proteinu k dostání v e-shopu damesens.cz, Rohlik.cz nebo ve vybraných prodejnách kvalitní výživy. Vzhledem k současné kritické situaci s pandemií a zvýšenému zájmu o proteinové těstoviny je nyní Cricket Protein Pasta k dostání také ve speciálním pětikilovém balení za výhodnější cenu.

Protein šetrný ke zdraví i životnímu prostředí

Funkční potraviny od SENS Foods nejen skvěle chutnají, ale navíc jsou šetrné k životnímu prostředí. Jsou totiž vyráběny ze cvrččího proteinu, který představuje udržitelný zdroj živočišných bílkovin budoucnosti. Například na produkci jednoho hovězího steaku je potřeba stejné množství vody, jako jí proteče za 10 hodin sprchování. A zatímco je cvrččí protein stejně kvalitní jako hovězí, má 2000× nižší nároky na vodu, vyžaduje 12× méně krmiva a vyprodukuje 100× méně skleníkových plynů než produkce stejného množství hovězího proteinu.

Cvrččí protein si český startup SENS Foods produkuje sám, ve své cvrččí farmě v thajském Čiang Mai. Ta je největší svého druhu na světě. Vedle výroby se zde zaměřují také na výzkum zefektivnění udržitelné produkce. „Opíráme se o desetiletí výzkumů vědců o udržitelnosti potravinového systému, které zveřejnila světová organizace OSN. Naším cílem je ze cvrččího proteinu udělat nejlevnější a zároveň udržitelný zdroj živočišné bílkoviny na trhu,“ komentuje Hušek. Jen za první rok se jim přitom podařilo snížit cenu proteinu o 50 %.

Foto: pixabay