Železná opona byla stržena už před desítky lety, a tím začalo cestování po celém světě. Lidé začali jezdit za mořem a za poznáním nových míst v Evropě, kam se dřív nedostali, pokud tedy nebyli privilegovaní. Naštěstí tomu dnes je jinak a za pár stovek se rázem můžete ocitnout na druhém konci Evropy – tedy, pokud zrovna neprobíhá koronavirová pandemi, která zamíchala karty s cestovním ruchem.
Jedno je ale jisté, kamkoli cestujete, tam musíte jíst – obvykle tak místní jídlo. Tím pádem objevujete novou a jinou gastronomii, to spočívá i v gastroturistice. Přestože se honosí novým pojmem v cestování – logicky – byla tu s námi odjakživa. Ale jak víme, marketing je mocná věc.
Češi si tyto zájezdy mnohem více oblibují. Nejčastěji se jezdí do Francie, protože víno a sýry. Dále pak Itálie – zde se dá zbaštit na posezení celá pizza nebo hovězí carpaccio. Také Řecko nezaostává v žebříčku oblíbenosti, stejně jako orientální země. Já raději cestuji komplexně, než za jedním zážitkem. Příroda, gastronomie a památky, to je moje. Přesto musím uznat, že nabídka cestovních kanceláří je opravdu rozmanitá a vybere si snad každý. Orientovat se můžete nejen v katalozích, ale také na různých internetových portálech.
Avšak nemyslete si, že jezdíte po zemi a baštíte. Výlet je koncipován tak, abyste si vybrali jednu restauraci dle jejího menu nebo toho jak se vám celkově líbí. Já sama bych více preferovala, kdyby byl výlet pojat více do široka. Navštívit více míst, porovnávat a užívat si. Na druhou stranu, proč byste si takový výlet přesně dle vaši preferencí nemohli naplánovat sami? Stačí odhodit strach a jistotu v podobě delegáta.
Většinou k tomu stačí mapa a internet. Najdete si kam chcete zavítat, co chcete ochutnat a plus další výhody navíc v podobě moře nebo kopců. Můžete odjet třeba hned zítra. Do Belgie na hranolky nebo do Indie na pravou masalu. Mňam. Jen si zjistěte jaká je zrovna situace se vstupem do země kvůli koronaviru. Dobrá zpráva ale je, že si takovou svou malou gastroturistiku můžete udělat i v Česku, kdy jindy ji procestovat, než právě teď a ještě k tomu s výlety za dobrým jídlem.
Foto: pixabay