Gastroturistika se stává stále oblíbenějším trendem v cestování

Jakmile byla stržena železná opona, začalo se cestovat všude. Lidé jezdili primárně za mořem a za novými obzory Evropy, kam se dřív nedostali, nebo dostali se tam jen ti privilegovaný. Naštěstí tomu dnes je úplně jinak a za pár stovek se rázem můžete ocitnout na druhém konci Evropy.

Kamkoli cestujete, tam musíte jíst. Jíte místní jídlo. Tím pádem objevujete novou a jinou gastronomii, to spočívá i v gastroturistice. Přestože se honosí novým pojmem v cestování, logicky, byla tu s námi odjakživa, avšak je třeba hledat nové trendy a marketing je mocná věc.

Češi si tyto zájezdy mnohem více oblibují. Nejčastěji se jezdí do Francie, protože víno a sýry. Dále pak Itálie. Itálie se dá zbaštit na posezení celá, už teď se mi sbíhají sliny na pizzu a hovězí carpaccio. Také Řecko nezaostává v žebříčku oblíbenosti. Já raději cestuji komplexně, než za jedním zážitkem. Příroda, gastronomie a památky, to je moje. Přesto musím uznat, že nabídka kanceláří je opravdu rozmanitá a vybere si snad každý. Orientovat se můžete nejen v katalozích cestovních kanceláří, ale také na různých internetových portálech.

Avšak nemyslete si, že jezdíte po zemi a baštíte. Výlet je koncipován tak, abyste si vybrali jednu restauraci dle jejího menu nebo toho jak se vám celkově líbí. Já sama bych více preferovala, kdyby výlet byl pojat více do široka. Navštívit více míst, porovnávat a užívat si. Na druhou stranu, proč byste si takový výlet přesně dle vaši preferencí nemohli naplánovat sami? Stačí odhodit strach a jistotu v podobě delegáta.

Většinou k tomu stačí mapa a internet. Najdete si kam chcete, co chcete ochutnat a plus další výhody navíc v podobě moře nebo kopců. Můžete odjet třeba hned zítra. Do Belgie na hranolky nebo do Indie na pravou masalu. Mňam.

Foto: Shutterstock.com


Místo pro vaše názory

NovinkyZajímavosti