Plzeňský Prazdroj nabízí možnost objednat si až domů unikátní nefiltrovaný ležák Pilsner Urquell, který zraje v dřevěných sudech v historických sklepích. Pivovar ho po Plzni nově rozváží v limitované edici litrových plechovek.
„Milovníci piva si teď mohou objednat ležák připravený tradiční metodou, kdy pivo zraje ve vysmolených dřevěných sudech z dubů pocházejících z křivoklátských lesů, v pohodlí domova a bez nutnosti někam chodit. Běžně ho u nás mohou ochutnávat návštěvníci našich turistických tras. Prohlídky jsou ale kvůli vládním opatřením zastavené a my jsme hledali rychlé řešení, jak unikátní ležák ze sklepů dostat k lidem. Proto jsme se rozhodli jej stočit do litrových plechovek a v limitované edici nabídnout Plzeňanům s dovážkou až ke dveřím,“ říká Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.
Nabídka prodeje nefiltrovaného piva z ležáckých sklepů v litrových plechovkách s dovážkou až domů platí do doby, než se život vrátí zpět do starých kolejí. Jedna litrová plechovka vyjde i s dovozem na 99 korun. Kromě toho Prazdroj bude rozvážet také pivo v jednolitrových skleněných odnoskách a patentních lahvích, které byly doposud k dostání jen ve výdejovém okénku v dárkové prodejně v areálu pivovaru. „Pivo je určené k okamžité spotřebě. Je nefiltrované a nepasterované, takže ho doporučujeme vypít nejlépe v den nákupu,“ uvádí Václav Berka.
Rozvoz piva funguje pouze v Plzni a vypomůžou s ním zaměstnanci pivovaru, kteří v souvislosti s koronavirovou krizí nemají plné pracovní vytížení. „Rozhodli se nám pomoci a sami se o práci v rozvážce přihlásili. V souvislosti s koronavirovou epidemií jsme už na jaře zřídili interní burzu práce. Tu využili zaměstnanci méně vytížených oddělení jako například eventoví manažeři nebo průvodci návštěvnických tras, kteří po dohodě změnili dočasně působiště a vypomáhali například ve skladu nebo při zajišťování ochranných pomůcek. A na podzim jsme vzhledem k okolnostem „burzu“ opět otevřeli,“ doplňuje Václav Berka.
Pivovar nechává část ležáku Pilsner Urquell zrát a kvasit tradiční metodou ve sklepích proto, aby sládci mohli porovnávat jeho chuťový profil s pivem, které po uvaření leží v moderních cylindrokonických tancích. Díky tomu se pivovaru daří trvale uchovávat jedinečnou chuť plzeňského ležáku. Nyní si ho mohou lidé vychutnat, aniž by historické sklepy navštívili.
Foto: pixabay