Severská gastronomie láká čím dál více Čechů

Autor:

Ať už zvolíte auto, loď nebo letadlo, vždy to bude ta správná volba. Lidé často severské země vynechávají v důsledku toho, že jsou na ně až moc drahé a také proto, že je tam prostě zima. Na druhou stranu, kdy jindy chcete navštívit Norsko nebo Švédsko, než právě teď? Například u letecké společnosti Ryanair můžete koupit letenky do Stockholmu už za 500 korun. Nečekejte do dalšího života, přeci jen pár stovek měsíčně si ušetří každý, nebo ne? Tak si vemte bryndáky, protože budete slintat a pojďme se na ty dobroty podívat.

Kodaň

Kaviár, masové kuličky, uzeniny, vynikající ryby! To vše a mnohem více včetně nejrůznějších zálivek může potěšit vaše chuťové pohárky. Základem je sendvič, který se stal hlavním jídlem už v 19. století. Lidé vědí moc dobře proč. Vždy čerstvý s těmi nejlepšími surovinami. A pokud patříte mezi lidi, kteří si vyberou hned z menu, pak byste měli zavítat do rodinného podniku hned vedle paláce Amalienborg. Nachází se tu restaurace, která je zapsaná v Guinnessově knize rekordů. Mají tu nejdelší menu na světě s více jak 175 položkami.

Reykjavík

Turisté na Island jezdí za polární září, ale také za větší gastronomickou pochoutkou jako je uzený žralok. Maso je tak křehké, že se vám doslova rozplývá na jazyku. I proces zrání masa je odlišný, než jej známe tady u nás. Žralok se vykostí a následně se zakope hluboko do země, tam se nechá určitou dobu, aby pak bylo maso vyvěšeno na 5 měsíců. Ale doporučujeme raději k tomu moc nečuchat. Mohlo by se vám udělat nevolno. Pro místní je to ale opravdu lahoda.

Stockholm

Ráj masových kuliček, ostatně Ikea, ne? Každý pravá švédská rodina má svůj ojedinělý recept, jak masové kuličky připravují a v každém se skrývají jiné ingredience. Základem ale je mleté hovězí nebo vepřové maso, takže ochránci přírody nebojte, není to sob, i když v určitých podnicích vám namíchají asi cokoli. Dále pak cibule, vejce a smetana. Většinou se jí s bramborovou kaší a polité bešamelovou omáčkou. Komu se sbíhají už sliny? Pokud chcete ochutnat něco jiného pak vyražte tedy do čtvrti Sodermalm, kde vám nabídnou masové kuličky klidně i z kohouta nebo býka. Varianty jsou samozřejmě i pro vegetariány. Při návštěvě Stockholmu nezapomeňte také na skořicového šneka, které jsou v celém Švédsku vyhlášenou sladkou dobrotou.

Oslo

Sem vyražte na národní jídlo, které není nic jiného než guláš. Jeho historie sahá až do 17. století. Avšak nečekejte, že bude chutnat jako ten náš klasicky hospodský český. Tento guláš se připravuje z jehněčího masa a zelí. V Norsku je pokrm tak slavný, že má dokonce svůj vlastní svátek, který se slaví vždy poslední sobotu v září.

Riga

S kulinářským vrcholem se můžete setkat v hlavním městě Lotyšska. Jedná se sýr z kyselého mléka, který je zasvěcen slunovratu. Aby byl sýr extra krémový přidávají se do něj vejce a smetana. Avšak hlavní aromatickou složkou je kmín, který né zrovna každému jede, ale dle této ingredience s jistotou poznáte o jaký sýr se jedná. Tvar sýru je kulatý, tak aby symbolizoval slunce. Přestože je sýr spojován jen se slunovratem, k dostání je v obchodech po celý rok.

Foto: Pixabay


Místo pro vaše názory