Startuje burčáková sezona, na ten od silnice ale pozor

Autor:

Na první letošní vína si budeme muset ještě pár měsíců počkat, jaká ale tato vína budou nám může napovědět oblíbený burčák.

Ten představuje první fázi výroby vína, tedy kvašení, a pije se nejen u nás, ale i na Slovensku nebo v Rakousku. Názvem burčák se může označovat pouze nápoj, který byl získaný výlučně z hroznů sklizených a zpracovaných na území ČR. Sezona burčáku startuje už počátkem srpna a díky postupnému dozrávání různých odrůd pokračuje až do listopadu. Přestože není zdaleka tak náročný na výrobu jako samotné víno, promítá se i do něj kvalita použitých hroznů.

Burčák není jen červený a bílý

První burčáky pochází z raných odrůd, u bílého je to například odrůda Müller Thurgau, která patří v Česku mezi dlouhodobě populární, Muškát moravský a Veltlínské červené rané. U červených odrůd se používá Modrý Portugal, Svatovavřinecké nebo Zweigeltrebe. Kromě burčáku se z těchto odrůd většinou vyrábí i oblíbené Svatomartinské víno. V září a říjnu dozrávají například odrůdy Chardonnay a Veltlínské zelené, na přelomu října a listopadu ještě Ryzlink vlašský či rýnský.

Většina lidí rozlišuje burčák na bílý a červený, případně znají ještě růžový. Burčák ale můžeme rozdělit i podle fáze kvašení, ve které se stáčí a prodává. V začátku kvašení jde o sladký burčák, nejchutnější je tzv. burčák ve varu, u kterého je vyvážený obsah cukru a kyselin. Když začnou kyseliny nad cukrem převládat, vzniká řezák nebo taky zlomený burčák. Poslední fází je tzv. mydliňák, u kterého už téměř všechen cukr prokvasil na alkohol.

Na co si dát při nákupu pozor

Znatelně nahnědlá barva, nepříjemný zápach hniloby a zatuchliny a výrazná alkoholická chuť, v níž převládá kyselina. To vše jsou známky nekvalitního nebo zkaženého burčáku. Většina negativních vlastností vzniká hlavně kvůli nesprávnému skladování. Burčák by neměl být vystaven horku, ani přímému slunci. Z těchto důvodů není příliš dobré ho kupovat ze stánků u silnice. Neznamená to, že u silnice nemůžete pořídit dobrý burčák, na místě je ale opatrnost. Zaměřte se na výše zmíněné vlastnosti a ideálně jej před nákupem i ochutnejte. Pokud si kvalitou nejste jistí, raději pro něj zajeďte do vinotéky nebo nejlépe přímo k vinaři.

Burčák by neměl být skladován ani příliš dlouhou dobu, vyvíjí se a mění se doslova každým okamžikem. Při skladování dbejte na několik zásad. Kupujte jen takové množství, které vypijete do druhého dne. Pitelný je sice zhruba 3 dny od zakoupení (v závislosti na fázi kvašení, ve které jej kupujete), je ale nutné ho skladovat v lednici nebo alespoň chladném sklepě. Nižší teplota totiž zpomaluje proces kvašení. Burčák se většinou prodává v plastových lahvích, které jsou pro jeho skladování ideální. Nezapomeňte nechat povolený závit, aby se mohl uvolňovat oxid uhličitý. Ten by jinak mohl způsobit v lahvi přetlak a po otevření vás nemile překvapit burčákovou sprškou nebo láhev dokonce roztrhnout.

Proč pít burčák?

Burčák nejen dobře chutná, ale obsahuje i velké množství kvasinek a vitaminů, zejména těch ze skupiny B. Tato vitaminová řada má pozitivní vliv na kvalitu vlasů, nehtů, kůže i nervové soustavy. Jedním z nich je také thiamin (B1), který podporuje srdeční činnost. Burčák také napomáhá pročišťovat trávicí ústrojí. Obsah alkoholu je ale o něco větší než u piva, s jeho konzumací tedy buďte opatrní!

Zdroj info: Autorský text, Vína z Moravy, vína z Čech
Zdroj foto: Vína z Moravy, vína z Čech