Výlety po Česku: Blatná nabízí zajímavou prohlídku zámku a také krmení daňků

Autor:

Slunečných dnů bude čím dál více přibývat, a tak je na čase naplánovat výlety. Nejlépe takové, které si užije celá rodina. Jedním z nich může být i návštěva zámku Blatná.

Startovním místem je pro nás standardně Praha. Odtud se vydáváme po dálnici D4 směrem na Milín. Zde podle navigace zahneme doprava a pokračujeme na Březnici, pak už jedem malebnou krajinou jihočeských vesnic až do cílového místa. Čekají nás zákruty i úseky, kde příliš není vidět kvůli vysoké trávě, proto si dávejte pozor na rychlost. O slunečném dni se také zdá, že někteří řidiči příliš nehledí na ostatní účastníky provozu a po silnici jezdí, jak se jim zrovna zachce a to nehledě na silniční pravidla. Nezbývá než na takové trouby prostě zatroubit.

Zámek Blatná

Foto: Michaela Rubešová – zámek Blatná

Asi tak po hodině a půl se dostaneme do Blatné. Vypadá to tu trochu jako město duchů. Větší koncentrace lidí je už kolem novogotického zámku. Zde můžete zaparkovat v ulici kolem něj a nebo auto nechat na parkovišti na náměstí a vydat se k zámku pěšky. My jsme zaparkovali v ulici Na Příkopech, kde je parkování zdarma. Pak už je to do zámku jen pár kroků. Kolem něj je vodní příkop s ne zcela čistou vodou. Ale můžete tam již teď potkat i malá kachňátka.

Jakmile se dostanete přes malý most, jste v útrobách zámku. Po pravé straně se nachází informační centrum, kde je nutné si zakoupit vstupenku. Pokud chcete jen za daňky do zámecké zahrady, pak zaplatíte 30 korun, zde si také můžete koupit granule na krmení v hodnotě 25 korun, nebo investovat do kvalitních mrkví, po kterých se zapráší při krmení jedna dvě. Rovněž jsou tu ke koupi suvenýry a magnetky. Kdo by rád poznal útroby zámku a jeho poklady, ten si pak může zakoupit vstup na jeden z prohlídkových okruhů.

daňci na zámku Blatná

Foto: Michaela Rubešová – daňci

Po zakoupení vstupenky dostane doklad s čárovým kódem, který musíte naskenovat při vstupu do zahrady. Zahrada se rozkládá na 42 hektarech, vás ale asi nejvíc bude zajímat bližší okolí, kde se vyskytují daňci. Většině z nich je přítulná a jakmile zavětří, že jste zašustili s pytlíkem, vydají se k vám. Měli jsem zásobu mrkví, ale i tak se po nich slehla zem během pár minut. Z jednoho daňka jich je u vás najednou deset a přijdete si trochu jako Sněhurka s lesními zvířátky. Daňky si lze i pohladit, nejzajímavější pro mě byla skutečnost, že mají paroží pokryté srstí, která je hladká jako samet.

Krmení daňků zámek Blatná

Foto: Ondřej Šebek – krmení daňků

Kromě daňků můžete v zámku narazit na pávy a to i ty vzácné bílé. Nově tu přibyla ohrada s lamami, které si ale užívali slunce a trávili dopoledne vleže a spánku. Komu už nezbude žádná mrkev nebo granule, ten se může vydat na procházku parkem. Cesta je značená a je zakázáno vstupovat na trávník. Jedinci, kteří se zajímají trochu i o stromy, tu naleznou několik mnoho letých dubů. Odpočinout si lze na lavičkách. Pokud vyrazíte s pejskem, musíte ho mít na vodítku, jinak by mohl poplašit zdejší zvěř. Hned před vchodem do zámecké zahrady se nachází také toalety, ty lze navštívit pouze po zaplacení 10 korun, tak na to myslete.

A koho by už zabolely nohy nebo by dostal chuť na něco dobrého, ten může vyrazit do zdejší kavárny, která má vystihující jméno Oh my deer Cafe. Ceny za pití i dortíky jsou hodně mimopražské. Například cappuccino koupíte za 60 korun a kremrole vás vyjde na 35 korun. Každou kávu jsou schopni připravit jak na ledu, tak i s bezlaktózovým mlékem a to bez příplatku. Před slunkem se můžete schovat vevnitř nebo posedět na menší zahrádce. Toaletu mohou zákazníci kavárny použít bezplatně.

kavárna na zámku Blatná

Foto: Michaela Rubešová – Oh my deer Cafe

Zámecký park je otevřen celoročně, v zimním období je kratší otevírací doba, neboť je dříve tma. Prohlídky prostor zámku se konají od dubna do října. Jen je nutné si pohlídat den, kdy mají zrovna otevřeno. V hlavní letní sezoně je to každý den, v jiných měsících je zpravidla v pondělí zavřeno.

Zdroj informací: Autorský text, zkušenost autora, zámek Blatná
Zdroj foto: Michaela Rubešová