Prvomájová romantika. Kde můžete oslavit svátek práce i lásky?

Autor:

Jak je známo, Češi jsou v určitých věcech tradiční. Výjimkou není ani první máj, který sice svůj původní smysl má v něčem jiném a to v připomínce stávky amerických dělníků v Chicagu v roce 1866. Dřív se na prvního máje chodilo v průvodu. Dnes není první máj jen svátkem práce, ale také svátkem lásky, ostatně pojďme si připomenou nejslavnější část lyricko epické skladby – Máj:

Byl pozdní večer – první máj –
večerní máj – byl lásky čas.
Hrdliččin zval ku lásce hlas,
kde borový zaváněl háj.
O lásce šeptal tichý mech;
květoucí strom lhal lásky žel,
svou lásku slavík růži pěl,
růžinu jevil vonný vzdech.

Také vás polilo příjemné horko? Tak co takhle potěšit svou drahou polovičku a v den svátku vyrazit společně ven. Schválně, jak dlouho jste spolu nikde sami nebyli, protože děti, práce, únava, stres, peníze … dosadit si tam můžete, jakýkoli problém. A jak je známo čas, který společně trávíme, je největším lékem na obnovu nebo posilnění pout, které mezi sebou máme.

Praha

V hlavním městě je tradičně přichystáno mnoho akcí, na které můžete dorazit. Ať už jste v páru nebo ne. Avšak pokud máte fóbii z líbajících se párů, tak se velkým obloukem vyhněte Petřínu a jeho zahradám. Právě zde pod rozkvetlými stromy narazíte na nejedny zamilované hrdličky. I když přeci jen pokud vyrazíte právě tam, můžete se těšit na bohatý program ku příležitosti akce Den s Máchou na Petříně. Na oslavu nejen lásky, ale hlavně i vína, láká Villa Richter na Pražském hradě. Tradičně se zde sejde několik vinařství z celé České republiky. Vy můžete degustovat a přitom se dívat na nádherná panorámata Prahy. Pokud přijde hlad, tak i ten zde budete moci zahnat. Vstup je 350 korun, avšak v čipu, který dostanete máte nabito 7 vzorků, to znamená 7 skleniček vína či prosecca. Na podobnou akci zve také Vinotéka sv. Kláry, kterou naleznete v Botanické zahradě hl. Města Praha. Jestli chcete zažít pravou romantiku, tak vyrazte v 19 hodin do planetária u Stromovky, mají tu připravený opravdu hvězdný program včetně baletního vystoupení. Prostory Gréborky budou vyhrazeny pro Dermacol LOVE day. Akce je zaměřená především na ženy, o které tu bude královsky postaráno. Účastnit se tak budou moci různých workshopů a jiných aktivit.  Jestli vám romantika nic neříká, tak můžete vyrazit do Břevnova na pátý ročník Festivalu minipivovarů.

Ostatní města

Přestože by se mohlo zdát, že si právě jen Praha vyhradila prostor pro oslavy prvního máje, opak je pravdou. Prvomájový zážitek si můžete užít na mnoha zámcích, mezi ně patří třeba zámek Loučeň. V jeho zahradách se můžete políbit hned několikrát pod různými rozkvetlými stromy. Ostatně právě polibek pod třešní dle tradice zajišťuje ženám přitažlivost, krásu a také lásku po celý rok. Tradičně se také pořádá Prvomájový výšlap na Sněžku. Vychází se z Pece pod Sněžkou a trasa je dlouhá 20 kilometrů. Vaším průvodcem bude Petr Škrdla. Od devíti hodin můžete v Pěnčíně navštívit taktéž tradiční akci Kittelovu pouť sv. Josefa. Do akce se zapojují hojně místní lidé a tak se můžete těšit i na vynikající pokrmy nejen našich babiček, ale i prababiček. K dispozici budou i řemeslné dílny pro děti. Chybět nebudou také kulturní vystoupení. ZOO Ostrava láká návštěvníky na doprovodný program a také rozšířené komentované krmení zvířat. Ve Znojmě začínají Květnové slavnosti. V centru města si tak několik dní budete moci užít mnoho zábavy, dobrého jídla a také kulturního vyžití.

Zdroj foto: pixabay
Zdroj info: vlastní zkušenost, Kudy z nudy