Co bylo první, kuře nebo vejce? Ať už je odpověď jakákoli, co se týká například snídaňových pokrmů, bude v hlavní roli vždy vejce. Když nevíte co, dáte si k jídlu vejce. Ostatně dle kuchařů se jedná o nejvšestranější ingredienci v gastronomii.
Pošírovaná, míchaná, zapečená nebo v podobě šlehaných bílků – receptů je nespočet, my se ale dneska podíváme na ty nejoblíbenější v širém světe.
Shakshuka
Označováno je jako izraelské jídlo, přestože ho nejčastěji konzumují v severní Africe. Jídlo se podává přímo z pánve spolu s kousky křupavého chleba – ideální na brunch. Do receptu se přidávají kořeněná rajčata, grilovací klobásky a paprika.
Vejce Benedikt
Ty nejlepší mají údajně v Kavárně, co hledá jméno v Praze, ale po celém světě je tato úprava vajec oblíbená. Nikomu se většinou doma nechce dělat holandská omáčka, a tak každý rád zajde do kavárny. První vejce Benedikt údajně vznikly v New Yorku v 19. století a podávaly se v restauraci LeGrand Benedict. Vejce se podávají na bulce, na kterou se naklade šunka nebo losos, na to se položí vejce, které by po rozkrojení mělo téct a to vše se polije zmíněnou omáčkou.
Vaječný salát – nebo pomazánka?
Ve Francii dávají přednost poněkud dietnějším variantám. I když vememe-li v úvahu majonézu, už se o tak dietní jídlo nejedná. Dodnes se přou Francouzi s Brity, kdo z nich dřív přišel na to spojit vajíčka a majonézu, aby se ze surovin stala oblíbená pochoutka, používaná nejen do sendvičů ale i jen tak na chleba. Mimochodem věděli jste, že se do majonézy přidává dijonská horčice? Mňam.
Pavlova
Věděli jste, že tento vynikající dezert z bílků pochází vlastně z Austrálie? Ačkoli její podobu tak, jak ji známe dnes dovedl k dokonalosti šéfkuchař hotelu Welligton na počest hostující baleríny Anny Pavlové v roce 1926. Základem dezertu, jak již bylo řečeno, je cukr a vyšlehaný bílek. Hotový produkt se plní šlehačkou a přelívá se ovocem.
Cilbir
Jídlo, které pochází z osmanské doby, je dodnes v Turecku velmi oblíbené. Dříve si na jídle pochutnávali jen sultáni, dnes si ho může dopřát každý. Jedná se o sázená vejce s jogurtem a politá máslem. Neobvyklá chuť kyselého jogurtu pozvedává celý pokrm do výše.
Quindim
Brazilský pokrm, který má ale původ v Portugalsku. Jídlo je vyrobené z cukru, vaječných žloutků a mletého kokosu. Podává se s máslovou krustou nebo přelité sirupem. Kokos se údajně do receptu dostal v 17. století, kdy jej tam přidávali afričtí otroci.
Zdroj informací: Vlastní zkušenost
Zdroj foto: Pixabay