Život s koronavirem se změnil. Ikea je sice známá pro svůj nábytek, avšak žádná návštěva se neobejde bez návštěvy restaurace, kde na každého zákazníka čeká nálož masových kuliček – pro vegeteriány jsou k dostání ty zeleninové. Firma se rozhodla, že pro zákazníky, kteří by neradi přišli o masovou mňamku, prozradí svůj recept na vlastnoruční výrobu oblíbeného pokrmu tak, aby si jej mohl každý udělat doma.
Švédské masové kuličky se dostaly poprvé na stůl v roce 1980. Zakladatel společnosti Ikea Ingvar Kamprad se rozhodl, že je vhodné do obchodu zařadit také restaurační zařízení, protože žádnému záazníkovi se nenakupuju dobře s prázdným žaludkem – a byla to trefa do černého. Navíc chtěl nabídnout typické švédské jídlo, které bude chutnat každému – masové kuličky byly na světě. Po celém světě se pak začaly tradičně podávat s bramborovou kaší, brusinkami a smetanovou omáčkou.
Jaký je tedy recept? Pro čtyři lidi budete potřebovat: 500g mletého hovězího masa, 250g vepřového mletého masa, jednu na jemno nakrájenou cibuli, dle chuti pár stroužků česneku – případně můžete použít sušený česnek, vejce, 100g strouhanky, 5 lžic plnotučného mléka, sůl a pepř.
Na smetanovou omáčku budete potřebovat: 40g oleje, 40g hladké mouky, 150ml zeleninového vývaru a 150ml hovězího vývaru, 150ml šlehačky, dvě čajové lžičky sójové omáčky a jedna čajová lžička dižonské horčice.
Mimochodem věděli jste, že – před pandemii – se denně zkonzumovalo přes 2 milióny masových kuliček na celém světě?
Zdroj informací: Ikea – tisková zpráva
Zdroj foto: Pixabay