Slovinsko jsem navštívila už několikrát. Mám projeté hory i pobřeží a pokaždé mě návštěva této zelené eko země překvapí svou kuchyní. Slovinci jsou známí tím, že nejraději při vaření využívají lokální suroviny. Jídlo je vymazleno do posledního detailu. Nemusím ani říkat, že po týdenním pobytu na Slovinsku přiberu na váze vždy minimálně dvě kila.
No uznejte, jak byste si v Česku chtěli dát guláš z medvěda? Mimochodem vynikající záležitost, kdyby nám paní domácí neřekla, že je to právě z chlupatého mohutného zvířátka, tak ani nevím, že ho jím. Na mase to vůbec nepoznáte. Jídla jsou také ovlivněna okolními zeměmi. Nezřídkakdy se potkáte s italskou i rakouskou kuchyní.
K přílohám často bývá oblíbená polenta, které jsem ale nepřišla moc na chuť – je taková no prostě bez chuti. Na druhou stranu zeleninové saláty mají dobré a po sladkém by se člověk mohl utlouct. Tak co, připraveni na gastrovýlet?
Nezapomeňte se pak podívat do galerie, do které jsem zařadila pár autentických fotek pokrmů z mých cest. A nejen pokrmů…vlastně za mě mohu doporučit víno Malvazija a nikdo nesmí opomenout ani pivo Laško.
Slovinské dobroty
Štruklji – pozor pokud nemáte rádi estragon (který mimochodem Slovinci rádi používají jak do slaných pokrmů, tak do těch sladkých), je to jakási naše obdoba plněných knedlíků. Většinou se jako náplň používají ořechy, ovoce, estragon a nebo také maso.
Krajnska klobasa – často se s ní setkáte například v kempech a v horských oblastech. Je to tradiční klobása, která se dělá podle přísně hlídané receptury. Musí obsahovat 68 % vepřového masa, 12 % hovězího masa a minimálně 20% slaniny. Takže se nemusíte bát, že byste tam našli různé kůže a jiné tuky, které se často používají jako náhražka do párků a klobás u nás. Sama nejsem příznivcem vařených nebo pečených klobás, ale tuhle jsem snědla na posezení.
Goveja juha – tip pro všechny milovníky polévek. Může být dělaná na tisíc způsobů, ale základem je vždy kuřecí nebo hovězí vývar a vaječné nudle. Moje vzpomínky jsou na ni velmi pozitivní, myslím, že při jedné návštěvě jsem si přidala třikrát. Dobrá zpráva je, že se nepřidávají žádná umělá dochucovadla.
Kremšnita – mňam! Je to jeden z těch dezertů, kterých můžete sníst několik a stejně nebudete mít nikdy dost. Svůj původ má na Bledu a je to snad nejslavnější a nejdělanější dezert v zemi. Základ je v křehkém těstu, vanilkovém krému a šlehačky. Nesmí se zapomenout také hojně pocukrovat moučkovým cukrem.
Pršut – okamžitě koupit s sebou domů na horší časy. Řekněme, že je to takové lepší proscuitto z Itálie.
Ryby – pokud pojede na pobřeží Slovinské Istrie, které má mimochodem rozlohu pouhých 42 kilometrů, pak rozhodně nezapomeňte zajít do nějaké restaurace, kde podávají čerstvé ryby. Opět nejsem úplně milovník ryb a ještě když to má oči a kouká to na mě, ale ty ryby …oni to prostě umí a umí to dobře. A milovníci mořských plodů budou mít také žně.
Zdroj informací: zkušenost autorky textu, autorský text, Turistická centrála Slovinsko
Zdroj foto: Michaela Rubešová