V Bílých Karpatech se turistům otevírají staleté sušírny

Autor:

Ještě před sto lety na Valašsku sušili lidé ovoce, houby a bylinky v roubených dřevěných sušírnách s pecí. Zatímco jinde byly takové sušírny velkou raritou, na Valašském Klobucku, ve Vlachovicích a jejich okolí stávaly snad u každé druhé chalupy.

Dodnes se jich tu dochovalo celkem osm a díky pečlivé a mravenčí práci místních se také otevírají veřejnosti. „Tady vidíte sušírnu, kterou jsme sem přenesli ze zmoly dole pod svahem,” provádí návštěvníky Radek Fryzelka sušírnou na své rodinné farmě. „Naposledy v ní sušil v roce 1980 pan Alois Doruška, její původní majitel.” Dřevěnou sušírnu odkoupili, přenesli ji na sušší a přístupnější pozemek, zrenovovali ji pomocí starých postupů a dnes v ní suší ovoce a bylinky, které rozváží do celé republiky. Dělají se z nich čaje, bylinné lázně v nedalekých Luhačovicích, používají se jako koření, ale dělá se z nich také přírodní kosmetika.

Foto: destinační společnost Zlínsko a Luhačovicko – Vlachovice

Kus historie

Ve Vlachovicích a jejich okolí se díky spolku Dokopy povedlo zachránit celkem osm tradičních dřevěných sušíren. Většinou se skládají z hliněné pece s komínem a z místnosti s dřevěnými rámy, do kterých se vkládají síta na sušení. Říká se jim tu “lésy” a suší se v nich jak ovoce nebo bylinky, tak houby nebo zelenina. Naši předkové tak zpracovávali úrodu a připravovali si zásoby na zimu. Ve Vlachovicích dodnes funguje obecní sušení a každý, kdo má přebytky ze zahrady, je může usušit ve starých sušírnách.

Zachoval se tu úžasný kus historie a tradic, který jinde nenajdete.” zve turisty na výlet do Vlachovic Jana Pastyříková z destinační společnosti Zlínsko a Luhačovicko. Staleté sušírny, ve kterých místní dodnes suší ovoce jsou nejenom ukázkou jedinečné architektury, ale také místem, kde se lidé i dnes rádi setkávají. Sednete si před sušírnu, přikládáte, sem tam prohrábnete ovoce na lésách a povídáte si se sousedy, kteří jdou zrovna kolem.

Foto: destinační společnost Zlínsko a Luhačovicko – Sušírny ovoce

Naučná stezka i rodinná farma

V létě a na podzim to kolem dokola nádherně voní sladkou vůní ovoce a bylinek. Před 4 lety vznikla naučná stezka, která vás provede sušírnami. Letos v létě se k ní navíc přidal program “Za vůní dřeva, ovoce a bylin”. Každý prázdninový pátek se můžete vypravit na rodinnou farmu Fryzelkových, kteří vám ukážou svou sušírnu i farmu, zajdete si do tradičního bednářství, které tu je od roku 1928, podíváte se do muzea a projdete se vesnickou zástavbou po zachráněných sušírnách.

Páteční zážitkové exkurze začínají vždy v 10:00 u domu č. 30. Konají se každý pátek od června do září, zážitky na sebe časově navazují a na konci si můžete vybrat, jestli chcete vyrazit na delší procházku nebo se podívat do rozkošného malého muzea na historii ovocnářství tohoto svérázného kraje.

Akce je realizována v rámci projektu Objevujeme Zlínsko a Luhačovicko za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Zdroj info: destinační společnost Zlínsko a Luhačovicko
Zdroj foto: destinační společnost Zlínsko a Luhačovicko