Ještě pár let zpátky bych z dovolené neodjela alespoň bez magnetky na lednici. Krom toho jsem rodinu pravidelně zásobovala miniaturami památek, těžítky, přívěsky na klíče nebo hrnky.
Postupně jsem lapače prachu nahradila jídlem – takový suvenýr sice nevydrží věčně, ale paradoxně udělá vždy největší radost. Potraviny jsou navíc všude snadno dostupné, takže je můžete koupit až těsně před odjezdem. A co konkrétně si z jaké země dovézt? Tady je pár tipů.
Itálie
Itálie je pro svou skvělou kuchyni a lásku ke kvalitním surovinám pověstná. Možností na výběr je tu tedy nepřeberné množství. Konkrétní potraviny vybírejte podle regionu, ve kterém se zrovna nacházíte. Každá část Itálie má totiž své místní speciality i různé variace známých surovin. Třeba těstoviny, největší italská klasika, mají v různých regionech své typické tvary.
Na jihu v Apulii jsou to orecchiette, připomínající malé mušle, severskému regionu Ligurie zase vévodí zkroucené trofie. Ještě před nákupem si tedy udělejte menší rešerši potravin typických právě pro vaši oblast. Mezi obecné tipy patří parmezán, sušená rajčata, olivy a olivový olej, pistácie, pesto, parmská šunka nebo prosciutto. Z alkoholu pak samozřejmě víno (opět platí, že každý region má svou typickou odrůdu), prosecco nebo něco silnějšího – grappa, sambuca, amaro nebo citrusové limoncello.
Řecko
Když se řekne Řecko, vybaví se mi jako první olivy. Ty nejlepší se jmenují Kalamata a poznáte je snadno podle své tmavě fialové barvy. Kde jsou olivy, tam samozřejmě nesmí chybět ani olivový olej. Možná vás překvapí, že Řecko je známé i pro svůj výborný med – ten je dokonce považován za jeden z nejlepších na světě. Ze sladkého sáhněte ještě po neobvyklém fíkovém džemu.
Na své si přijdou i milovníci sýrů – feta, halloumi, graviera, metsovone nebo mizithra – rozhodně je z čeho vybírat. Perfektním dárkem je i směs koření na gyros nebo suvlaki, jeho výhodou je i to, že nezabírá moc místa v kufru a dlouho vám vydrží.
Španělsko
Španělsko je rájem hlavně pro masožravce. Národním pokladem je jamón – sušená vepřová šunka. Nejen, že existují přímo specializované obchody, má dokonce i své muzeum a školu na její správné krájení. Nemusíte se obávat ani toho, že by nezvládla cestu, není potřeba ji uchovávat v lednici takže pár hodin na cestě hravě zvládne. Podobně je na tom i chorizo, typická španělská klobása.
Na své si ale přijdou i ti, kteří maso nemusí. Španělsko je největším světovým producentem olivového oleje a obzvlášť pokud se nacházíte v Andalusii, nemůžete tento suvenýr vynechat. Ze sýrů stojí za zmínku manchego, které se vyrábí z ovčího mléka.
Milovníky sladkého potěší turrón – španělská cukrovinka podobná tureckému medu. Typická je hlavně pro vánoční období, po zbytek roku může být tedy hůře k sehnání. Nadšení kuchaři určitě ocení i speciální rýži na přípravu nejznámějšího španělského jídla – paellu. Ze Španělska si můžete dovézt i různé odrůdy vína (vynikající je hlavně červené) a zkusit třeba i šumivé víno Cava.
Chorvatsko
Chorvatsko je prakticky druhým domovem spousty Čechů, zdejší lahůdky tak většinou dobře znají. Jako první se mnohým vybaví silná pálenka Rakija, populární napříč všemi balkánskými státy. Výborná jsou i méně známá chorvatská vína – červené Dingač, suché bílé Žlahtina nebo sladké dezertní Prošek. Z Chorvatska také nikdy neodjedu bez alespoň jedné sklenice ajvaru a balkánské čalamády z pečených paprik. Kromě olivového oleje doporučuji zkusit hlavně dýňový olej, který se perfektně hodí do studené kuchyně.
Francie
Další gastronomickou velmocí je Francie. Na výběr máte z nekonečného množství sýrů a vína, dvou nejznámějších francouzských komodit. Camembert, brie, livarot, munster, roquefort nebo bleu d’Auvergne jsou jen příkladem z mnoha slavných francouzských sýrů. Ještě větší výběr je u vína, stačí se jít podívat do kteréhokoliv supermarketu a uvidíte, že ulička s vínem je téměř nekonečná.
I Francie má samozřejmě svá lokální specifika. Třeba region Provence je známý díky provensálskému koření a levanduli. Z Normandie pochází oblíbená jablečná brandy Calvados a také jablečný cider, na jihozápadě země zas dominuje Koňak – brandy z vinné révy. Jedním z populárních suvenýrů je i dijonská hořčice, ta pochází z Burgundska. Francie vyniká také v cukrařině, u té bohužel při převozu často narazíte, protože cukrářské výrobky nepřežijí cestu. Jednou z výjimek jsou ale třeba velmi populární makronky.
Bulharsko
Jedním z nejméně doceněných bulharských produktů je místní víno. To přitom není o nic méně kvalitní než jeho západní sousedé, přesto se do zahraničí příliš nevyváží. Výborná vína pochází hlavně z oblasti Thráckého údolí ve středu země. Najdete tu i potraviny typické pro celý Balkán – sýr ve slaném nálevu, bulharskou verzi ajvaru Lutenzia a pálenku Rakija.
Výborný je také sýr kaškaval vyráběný převážně z ovčího mléka a v Bulharsku najdete rovněž spoustu druhů trvanlivých salámů vhodných i k dlouhé cestě autem zpět domů. Od moře přihoďte mořskou sůl a výborný je i aromatický borovicový med.
Egypt
Oblíbená země faraónů nabízí obrovské množství nejrůznějšího orientálního koření. Kurkuma, koriandr, kardamom, ibišek, anýz nebo římský kmín jsou jen zlomkem toho, co můžete na egyptském tržišti najít. A nezapomeňte – při nákupu na trzích smlouvejte, jinak bude cena zbytečně vysoká. Další oblíbenou pochoutkou jsou sušené datle a milovníci čaje určitě ocení ten voňavý ibiškový.
Tunisko
Podobně jako v Egyptě i v Tunisku narazíte na každém kroku na datle. Kromě těch sušených tu můžete ochutnat i čerstvé a hezkým suvenýrem jsou datlové bonbóny nebo datlová marmeláda. Milovníci ostrého jídla by určitě neměli zapomenout do kufru přihodit harrisu, tedy pastu z chilli papriček, česneku a koření, vhodnou v podstatě ke každému jídlu.
Tunisko nabízí velkou spoustu koření – šafrán, římský kmín, fenykl, pepř nebo papriku. Sáhnout můžete jak po hotové směsi koření, či ho koupit jednotlivě. Velmi oblíbená v tuniské kuchyni je směs Tabil. Často se ze země vozí tuniský olivový olej nebo třeba tuňák, konzervy bývají laciné a chuť nezapomenutelná. Na trhu nezapomeňte ochutnat brik (z Evropy ho možná budete znát jako burek). Jedná se o plněné smažené těsto podobné našemu listovému. A právě hotové pláty tohoto jemného těsta – zvaného malsouka – si můžete odvézt a brik z něj zkusit připravit doma.
Zdroj info: CN Traveler, dle zjištění autorky textu
Zdroj foto: Pixabay