Růst nákladů každodenního života se promítá do obědových rituálů Čechů, kterým průměrná cena obědů stoupá k hranici dvou set korun.
Tu již na mnoha místech ceny obědového posezení překonaly. Ačkoli je v současnosti medián cen hlavního jídla na 162 korunách, pokud si host dopřeje i nápoj, rázem stoupne na 184 koruny za oběd. Jen letos pak průměrná cena za hlavní jídlo s nápojem stoupla od ledna o 17 korun, oproti lednu roku 2021 pak o 61 korun. Vyplývá z dat společnosti Qerko.
Růst výdajů ve své stoupající tendenci kopíruje růst inflace. Průměrné ceny obědů tak téměř atakují magickou hranici dvou set korun. „Na našich datech v živém přenosu sledujeme trend neustále rostoucích cen v restauracích. Hranici dvou set korun považujeme za skoro magickou, při které si lidé již rozmyslí, zda si k obědu dají i nápoj, anebo zůstanou jen u hlavního jídla. Průměrné ceny sice tuto hranici zatím nepřekonaly, ale jsou jí již velmi blízko,“ komentuje ceny Lukáš Kovač, zakladatel a CEO Qerko.
Qerko sledovalo hodnoty mediánových útrat v tomto roce jednoho návštěvníka restaurace během pracovního týdne, v časech mezi jedenáctou a čtrnáctou hodinou, tedy v době obědových špiček. Rapidní růst cen letos Qerko zaznamenává mezi březnem a dubnem, kdy v tomto období stoupl skokově medián cen o šest korun z březnových 149 korun na 155 korun v dubnu. Od dubna dodnes pak ceny postupně stoupaly na současných 162 korun.
„Musíme pamatovat na to, že pokud již nyní jsou mediánové ceny na těchto hodnotách, je jasné, že na mnoha místech hranici dvou set korun již překonaly. Na druhou stranu je zde ale zatím stále možnost naobědvat se za rozumné peníze,“ dodává Kovač. Růst cen pocítí ještě silněji ti strávníci, kteří si k obědu rádi dopřejí nápoj. Současné mediánové ceny se v tomto případě pohybují na 184 korunách, čímž jsou o 17 korun vyšší než v lednu tohoto roku. Mediánové ceny oběda s nápojem a bez něj (162 korun) mohou působit velmi podobně a evokovat dojem velmi nízkých cen nápojů. Podle dat to Qerko vysvětluje tím, že si strávníci k levnějším obědům stále rádi dají nápoj, ale v případě dražšího jídla jej oželí.
Změny sledují také restauratéři
Efekt stoupajících cen energií, a tím i obědů, pozorují také restauratéři, kteří zaznamenávají změny v chování svých návštěvníků. Ti při obědech mají tendenci ušetřit – vynechají polévku či nápoj, případně nechodí na oběd do restaurace každý den v týdnu. „Cena obědů řekněme za poslední rok samozřejmě postupně stoupla. U nás navýšení procentuálně kopíruje inflaci. Růst cen je přitom postupný, nikoli skokový. I když to hosté vnímají, vědí, že je to nutnost a nikoli náš rozmar. Někteří zákazníci to řeší tak, že si třeba nedají k obědu nápoj nebo polévku, případně nejdou na oběd každý den v týdnu,“ komentuje situaci Roman Meixner, manažer restaurace Pivo Karlín.
Zdroj informací: Qerko
Foto: Pixabay