Kolem nejznámější fontány vyroste průhledná stěna

Autor:

Stačilo pár záběrů z filmů a ikonická italská fontána di Trevi se stala turistickou senzací. Každý den k fontáně proudí davy lidí, aby ji alespoň zahlédli. Ti šťastnější se dostanou až k okraji a mohou si do ní hodit mince se svým přáním, avšak tak i tak je zajištěna davová tlačenice. Celý Řím, hlavně jeho historické centrum, trápí stále narůstající turismus. Lidí je moc a prostoru málo, proto se starostka města Virginia Raggi rozhodla představit své plány na vybudování bariéry kolem barokní památky. Plán byl radou schválen.

Bariéra by měla pomoci vyřešit problém se špatným chování turistů v prostoru fontány a také kontrolování davu lidí proudící k této slavné fontáně. Leckdy se také stávalo, že lidé lezli do vody fontány nebo se snažili získat jedinečnou fotografií z kamenů a soch fontány – což je samozřejmě zakázano. Starostka by ráda fontánu zachovala i pro budoucí generace, což nebude zrovna jednoduchý úkol kvůli masivnímu turismu.

Samozřejmě plán se setkal i se svými odpůrci, kteří tvrdí, že bariérou by se narušilo vnímání historického centra a také by byla narušena „pravost“ mistrovského díla. Odpůrci samozřejmě s jiným nápadem na řešení nepřišli. Starostka se brání a říká, že by bariéra byla podobná těm, které se nacházejí už na jiných místech Říma, například u fontány delle Tartarughe na Piazza Mattei. Bariéra bude tedy průhledná a zároveň dostatečně vysoká, aby lidé stále mohli ještě do fontány hodit svou minci. Jen už se nikdo nebude moci dostat k jejím okraji, natož do vody.

Zdroj informací: Lonely Planet, New York Times
Zdroj foto: Pixabay