Festival otevřených sklepů láká na 33 vinařů z Hustopečska

Autor:

Po nezvyklém červnovém termínu jarního Festivalu otevřených sklepů se ten podzimní vrací do běžného data. O víkendu 6. a 7. listopadu otevřou své sklepy vinaři na Hustopečsku, konkrétně v Hustopečích, Zaječí, Přítlukách a Rakvicích.

K degustaci nabídnou více než 400 vzorků vín, ale i občerstvení a doprovodný program v podobě prohlídek sklepů či řízených degustací. Hustopečsko láká hlavně všechny milovníky červených vín, která oblast proslavila. Vyhlášená je místní Frankovka nebo Modrý Portugal. Z bílých odrůd se zde daří Veltlínskému zelenému, Ryzlinku vlašskému, Muškátu moravskému nebo Tramínu červeného. „Vzhledem k množství vzorků, které vinaři nabízí, si na své přijde opravdu každý. Návštěvníci mohou ochutnat vína bílá, růžová i červená, ale také sekty, oranžová vína, likérová vína a další speciality včetně mladých vín ročníku 2021,“ říká ředitel festivalu Juraj Flamik.

Mezi 33 sklepy ve čtyřech obcích bude návštěvníky po celý víkend vozit festivalová kyvadlová doprava. „Je určitě možné stihnout navštívit všechny sklepy. Doporučujeme ale návštěvníkům udělat si už doma přehled a rozmyslet se, které vzorky kde nesmí vynechat. Seznamy vín, která budou k ochutnání, jsou zveřejněné na webu festivalu,“ dává tip Juraj Flamik. Vína, která návštěvníkům zachutnají, si mohou koupit přímo u vinaře, nebo si je pohodlně objednat ve festivalovém e-shopu a třeba si je i nechat doručit domů.

Své putování mezi sklepy návštěvníci zahájí v Hustopečích na registračním místě. „Zde si vymění svou vstupenku za festivalový balíček – skleničku a látkovou tašku s tištěným průvodcem. V něm najdou profily všech vinařství, seznamy vín, mapy s jednotlivými sklepy, ve kterých jim do skleničky budou zdarma nalévat degustační vzorky,“ popisuje průběh akce Kamila Vlčková z týmu organizátorů.

U vinařů si hosté mohou kromě vína dopřát také chutné občerstvení – od drobností k zakousnutí, jako jsou škvarková pomazánka, sýry, paštiky, přes polévky až po řízečky, guláše či kachní a husí pochoutky. V nabídce budou i regionální speciality – šmetrdóle nebo moravské pagáče. V rámci doprovodného programu se budou konat prohlídky historických sklepů, řízené degustace nebo třeba ukázky sabráže, tedy sekání sektů.

Zdroj info: Otevřené sklepy
Zdroj foto: Pixabay