Mexiko, Itálie, New York: Po stopách nejlepších koktejlů světa

Autor:

Mezinárodní den koktejlů sice letos už proběhl, nicméně to neznamená, že někdy jindy byste si svůj oblíbený alkoholický nápoj dát nemohli.

Opravdoví fajnšmekři ale ví, že ty nejlepší drinky vám namíchají přímo v destinacích, kde se zrodily. Kupte si letenku a vydejte se s námi na cestu kolem „koktejlového světa“. Míchané drinky k moři a pláži prostě patří, a tak není divu, že si je každý Čech na dovolené s náležitým nadšením vychutná.

Vydejte se do Ameriky

Pokud ale půjdete po skutečném původu koktejlů, zjistíte, že jejich kolébkou se stalo před více než 200 lety USA. V případě, že se budeme bavit o pojmenování koktejlů podle okrsků například ve městě New York, historie zanedbává pouze starý Staten Island. Z ostatních čtyř čtvrtí jste všichni jistě slyšeli o Manhattanu a pár dalších z vás by mohlo znát Bronx. Ovšem i čtvrti jako Queens a Brooklyn mají zastoupení ve světě koktejlů.

Zkuste si třeba namíchat ne úplně známý koktejl Queens s ananasovým juicem. O jeho slávu se ve 30. letech minulého století zasloužil Angličan Harry Craddock. Později jej zapsal do slavné knihy koktejlů, kterou sám vydal.

Jak na Queens?

Složení: 4,5cl London dry gin; 1,5cl Suché martini; 1,5cl Sladké martini; 3cl Ananasový juice
Příprava: Do shakeru dáme led, všechny ingredience, „vyšejkrujeme“ a přes sítko nalijeme do martini sklenice. Standardně se koktejl ozdobí citronovou kůrou.

Hurá do Itálie na Bellini!

Jste-li spíše zastánci klasických chutí, vydejte se do Itálie za koktejlem pojmenovaným po slavném italském malíři Giovannim Bellinim. Skvělou moderní kombinaci představuje Bellinni s francouzským likérem Chambord. Chuť likéru tvoří vyzrálé maliny a ostružiny naložené v koňaku a další koření oslazené medem. Na závěr se tato esence spojí s výtažkem z vanilky a kůry citrusů. Itálie je u Čechů celoročně velice oblíbená destinace i díky dobré dostupnosti autem či letadlem. Na horách určitě hraje prim Bombardino, ve městě zase Aperol. Drink Bellini může být zajímavým zpestřením.

Jak na italské Bellini?

Složení: 5cl Broskvové pyré; 10cl Prosecco Chambord – stačí pouze pár kapek
Příprava: Do sklenice typu flétna nalijeme broskvové pyré a dolijeme proseccem.Chambord kápneme až na závěr..

Mexická Margarita tak trochu jinak

Margarita patří mezi koktejly, které patří především mezi plážové drinky. Oblíbenou verzí je Tommy´s, pocházející ze stejnojmenné mexické restaurace v San Franciscu z roku 1990. Koktejl je také uznáván mezinárodní barmanskou asociací.

Jak na netradiční Margaritu?

Složení: 4.5cl Tequila (ideálně reposado); 1.5cl Čerstvé limetové šťávy; 2 lžičky agáve sirupu
Příprava: Všechny ingredience vložíme do shakeru s ledem, protřepeme a přes sítko nalijeme do krátké sklenice s ledem. V originální verzi koktejlu se okraj sklenice navlhčí limetou a udělá se okraj se solí. Jako ozdobu použijeme limetku. Pro zpestření chuti můžete přidat do shakeru plátek chilli a snítek koriandru.

Zdroj info: Invia – tisková zpráva
Zdroj foto: Pixabay