Gastroturistika na Slovensku aneb Co ochutnat a čemu se raději vyhnout

Autor:

Foto: Pixabay

To, že dobré jídlo a poznávání nových chutí k cestování zkrátka patří, vám potvrdí nejeden turista. Jsou země, které přímo svádí ke spojení jídla, památek a odpočinku.

Itálie se svým gelatem, carbonarou a neapolskou pizzou, Francie a nepřeberná škála výběrových sladkostí, sýrů a červených mas nebo třeba Thajsko a dokonalé pad thai. Anebo byste radši ochutnali fermentovaného žraloka v Reykjavíku či pravé ruské pelmeně v restauraci na břehu Něvy? Pokud vás láká gastroturistika, ale vzhledem k aktuální situaci to letos nevidíte na daleké cestování, pojďte s námi objevit speciality, které můžeme ochutnat u našich sousedů na Slovensku a získejte tak inspiraci třeba na letní dovolenou.

Když se řekne, slovenská kuchyně, jako první se nám automaticky vybaví halušky. Noky ze směsi pšeničné mouky, vejce a mléka, které vznikly jako pokrm pastevců z oravské a liptovské oblasti si díky své nenáročnosti na přípravu i použité suroviny, získaly oblibu po celé zemi. Nejznámější z nich jsou brynzové halušky, kdy se do ještě teplých noků vmíchá hrudkovitý měkký sýr z ovčího mléka tzv. brynza a dodá celému pokrmu krémovou konzistenci. Brynzové halušky se podávají ozdobené opraženou slaninou a pažitkou. Pokud nejste zrovna příznivci specifické chuti brynzy, jistě si zamilujete strapačky, obdobu halušek, kdy se do klasické směsi těsta na halušky přidají nastrouhané brambory, uvařené noky se poté nejčastěji podávají s kyselým zelím a křupavou slaninou. Způsobů, jak podávat halušky i strapačky je celá řada, oblíbené jsou i sladké varianty s mákem nebo švestkovými povidly.

Stejně jako my i Slováci milují polévky, mezi nejoblíbenější patří kromě klasického masového vývaru stejně jako u nás čočková a fazolová polévka, gulášová polévka s mletým masem, bramborem a červenou paprikou nebo houbová polévka se zeleninou. Za tradiční slovenskou polévku, která nesmí chybět ani u vánoční tabule, je pak považována kapustnica. Hustá polévka ze směsi kysaného zelí, uzeného vepřového masa, klobásy, sušených hub a dokonce i sušených švestek, zahuštěná trochou mouky a zakysané smetany, patří mezi poklady slovenské kuchyně. Pokud zůstaneme u polévek, zvláštností slovenské kuchyně je tzv. demikát, polévka z brynzy podávaná s kousky opečeného chleba, která má i v dnešní době své příznivce a může být zajímavým zpestřením vašeho jídelníčku během dovolené, nás si ale svou specifickou chutí nezískala, a tak její ochutnávku nemůžeme ani doporučit.

Slovenská kuchyně se vyznačuje hutnými a sytými jídly, o čemž svědčí i samostatná kategorie jídel tzv. prívarky, což jsou v podstatě husté, zredukované polévky či omáčky, které se podávají nejčastěji s vařeným vejcem nebo uzeninou. Prívarek může být dýňový, fazolový, hrachový, čočkový, květákový, zelný, špenátový nebo bramborový. Jak už jsme zmínili, slovenská kuchyně je té české velmi podobná, není tedy divu, že mezi oblíbená hlavní jídla zde patří smažený sýr, řízek nebo rajská omáčka. Za ochutnávku určitě stojí i tradiční pečená kachna se zelím, která není podávána s knedlíkem, ale tradičními lokšemi. Větší sešlosti si mnoho rodin nedokáže představit bez pečeného prasete nebo tzv. živáňské (velké masové špízy prokládané zeleninou).

Při svých gastro toulkách byste určitě neměli vynechat ani dezerty, většina z nich zasytí možná víc než klasické hlavní jídlo. Ale skalický trdelník, štrúdl, bratislavské rožky, makovník, lokše s mákem a zejména parené buchty (obdoba našich kynutých knedlíků), stojí za všechny ty kalorie. A pokud vám ještě zbyde místo, nezapomeňte ani na mléčné sýry jako jsou parenica, oštiepok nebo známé korbáčky. A pokud chcete udělat něco pro své zdraví (nebo se někomu pomstít) nevynechejte ani žinčicu, tradiční nápoj z ovčího mléka, který vzniká jako vedlejší produkt při výrobě brynzy.


Místo pro vaše názory