Jednorázové plasty mizí, zákazníci jsou spokojeni

Autor:

Od 3. července 2021 nesmí být na území EU dodávány plastové talíře, příbory, brčka, tyčky k balónkům a vatové tyčinky na jedno použití. EU tak podniká další kroky proti znečištění plasty na jedno použití.

Nařízení se také vztahuje na kelímky a nádoby na potraviny a nápoje z expandovaného polystyrenu a na všechny výrobky z oxo-rozložitelného plastu. V návrhu českého zákona, který stále čeká na projednání, je termín na doprodej zásob jednorázových plastů stanoven na 1.7.2022.

Plasty jsou sice jako materiál praktické, užitečné a neocenitelné, ale je třeba je používat lépe a opakovaně anebo je recyklovat. Plasty tvoří více než 80 % odpadu v mořích, hromadí se v oceánech a na plážích po celém světě. Zbytky plastů nacházíme v tělech živočichů, jako jsou mořské želvy, tuleni, velryby a ptáci, ale také u ryb a dokonce i korýšů, mikroplasty pak prakticky úplně všude, a tedy i v potravním řetězci člověka. Podle nových pravidel jsou jednorázové plastové výrobky, pro něž existuje nějaká alternativa, zakázány.

V některých tuzemských obchodech je již obtížné sehnat jednorázové nádobí„Máme zkušenost, že obchodní řetězce již přestávají prodávat jednorázová brčka nebo příbory. Velký zájem je o náhradní materiály, které jsou vstřícnější k životnímu prostředí. Rostoucí poptávka po bio nádobí z cukrové třtiny není tažena jen zákazem tradičních plastů, ale čím dál silněji jde o požadavek samotných zákazníků,“ uvádí Petr Zelinka, ředitel SOLO Matches Flames a dodává: „bez ohledu na platnou legislativu jsou pro rychle rostoucí procento zákazníků jednorázové nerozložitelné plasty principiálně nepřijatelné. Zájem o alternativní materiály a bionádobí to tak jedině povzbuzuje.“

Náhrad z přírodních či kompostovatelných materiálů existuje dnes již celá řada. Jednorázové plasty jsou nahrazovány materiálem, jako je například dřevo, papír, pšeničné otruby nebo cukrová třtina.

„Bio nádobí z cukrové třtiny je zdravou alternativou k běžnému plastovému nádobí. Jednorázové kompostovatelné talíře jsou biologicky rozložitelné v přírodě. Špejle, párátka a příbory z bio bambusu jsou velmi příjemnou náhradou těch jednorázových vyrobených z plastu. Populární brčka se dnes nahrazují například papírovými,“ přibližuje Petr Zelinka.

Restaurace, fast foody anebo jakékoliv festivaly a kulturní akce si nedovolí používat jednorázový plast a nabízejí drinky do vratného skla nebo zálohovaných plastových kelímků. Igelitové tašky v obchodech jsou dnes již minulostí.

„Lidé často při nákupu zohledňují faktor udržitelnosti a dávají přednost ekologicky šetrnému výrobku. Zákazníci ale nechtějí jenom kupovat produkt šetrný k životnímu prostředí, ale chtějí se ekologicky chovat, přizpůsobují proto své chování a návyky, konkrétním příkladem může být rostoucí poptávka po nejrůznějších přírodních podpalovačích. Na zapálení grilu nebo krbu, používají přírodní svitky nebo podpalovače z lisovaného dřevitého vlákna, na rozdíl od klasických chemických podpalovačů jsou sice pomalejší, ale jejich účinnost je stejná, a navíc přinášejí lidem příjemnou a voňavou atmosféru,“ uzavírá Petr Zelinka.

Nejde ale je o ekologii, byť ta masivní vývoj v této oblasti spustila. Podobně jako v případě solárních panelů byla i cena bionádobí a obalů z přírodních materiálů zpočátku vysoká a většinu zákazníků odrazovala od jejich dobrovolného používání. V současné době masová produkce těchto výrobků dokázala stlačit ceny na velmi přijatelné úrovně, které už nejsou bariérou v nákupu. Vývoj těchto technologií ale zdaleka nekončí, a v příštích letech tak lze očekávat další inovace, tedy lepší funkci, ale i ještě nižší ceny. V neposlední řadě jde ale i o estetiku a zážitek, který narozdíl od polystyrenové krabičky a měkké plastové vidličky přírodní materiály jedině podpoří.

Zdroj info: SOLO Matches Flames

Zdroj foto: Pixabay