Lidé mají rádi smažené jídlo. V čase oběda vítězí smažák nad svíčkovou

Autor:

Pokud se jedná o oběd, žebříčku nejpopulárnějších jídel „vládne“ klasika. Kdo by tipoval svíčkovou, spletl by se. Absolutním vítězem obědů je smažený sýr. Mezi Čechy a Slováky se ovšem ukazují i některé kuriózní a zajímavé rozdíly.

Nepřekvapivé prvenství

Křupavá strouhanka a táhnoucí se sýr. Právě to volí Češi k obědu nejčastěji a Slováci hned jako druhé nejoblíbenější jídlo. Jejich pomyslné hitparádě vévodí jiný smažený pokrm, kuřecí řízek. Lékařům nebo výživovým specialistům to zřejmě radost neudělá, ale právě smažené pokrmy obsazují hned první tři pozice obědové hitparády v obou zemích – v Česku v pořadí smažený sýr, kuřecí řízek a holandský řízek, na Slovensku kuřecí řízek, smažený sýr a vepřový řízek. Mimořádně zajímavé je zjištění, že tradiční svíčková skončila v obou zemích až na šestém místě.

Ani s tou výživovou stránkou nemusí být tak špatné. „To, že si lidé rádi dají smažená jídla v závodní restauraci, ještě nemusí znamenat, že je jedí denně i doma. Za jejich popularitou určitě stojí i fakt, že tyto pokrmy jsou náročné a zdlouhavější na přípravu, nejdřív trojobal a pak manipulace s velkým množstvím oleje, k tomu spousta nádobí, mastnota a načichlá kuchyň. Jednodušší a pohodlnější zkrátka je zajít si na toto oblíbené jídlo do závodní restaurace,“ má jasno Kristýna Ostratická, Fit Brand Chef společnosti Delirest. „Všeobecná obliba plyne z charakteru smažených jídel – hlavně jejich křupavosti, díky které se staly i nedílnou součástí našich svátečních stolů. Jejich rizik jsme si vědomi, proto je pro nás opravdu důležité, abychom je do jídelníčků Delirestu zařazovali s mírou a nabízeli i hodnotnější alternativy,“ doplňuje Executive Chef společnosti Delirest Michal Pažák.

Polévka je grunt!

V čem se naopak mezi Čechy a Slováky ukázaly velké rozdíly, to je preference polévek. V obou zemích je sice tou nejoblíbenější klasická gulášová, na dalších příčkách se ale na talířích otvírají dva zcela jiné světy. Zatímco na Slovensku hosté restaurací milují hrachovou s uzeninou nebo tradiční hustou zelnou polévku s uzeninou, Češi raději sahají po slepičím a hovězím vývaru. „Vysvětluji si to tím, že v Česku je větší tendence považovat polévku za předkrm a přípravu na další chod. Na Slovensku mají sytější polévky větší tradici – v některých regionech byly náhražkou hlavního jídla,“ vysvětluje Kristýna Ostratická.

Sladká tečka? Samozřejmě!

Jak vyplývá z průzkumu a interní analýzy dat společnosti Delirest, Češi a Slováci mají i svá jednoznačně nejoblíbenější sladká jídla. Na východ od řeky Moravy vítězí klasické buchty s povidly, v Čechách a na Moravě jsou sladkou jedničkou dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, nepohrdnou ani palačinkami s marmeládou.

Zdroj informací: Delirest
Foto: Pixabay