Pravá turecká káva? Ta má na míle daleko k českému turku

Autor:

Zdroj info: Healthline; Foto: Pixabay,

Káva se každoročně řadí mezi nejoblíbenější nápoje na světě, je zároveň cennou komoditou i skvělým byznysem.

Pravdou je, že jen v České republice se každoročně vypije čím dál více tohoto nápoje a průměrná spotřeba je zhruba 2,9 kg, což při dávce 7-9 g na šálek odpovídá zhruba 360 šálkům ročně. Přestože se „kávová kultura“ v Čechách neustále mění, všichni si pamatujeme oblíbeného „turka“ a někteří z nás na něj dodnes nedají dopustit jako na nejoblíbenější způsob přípravy kofeinové vzpruhy.

Věděli jste ale, že česká varianta, sestávající z pár gramů jemně mleté pražené kávy zalité horkou vodou, má na míle daleko ke klasické „turecké“ kávě, která je rozšířená zejména ve státech, které byly dříve součástí Osmanské říše? Za pravou tureckou kávou tedy nemusíte přímo do Turecka, pochutnat si na ní můžete i na Balkáně nebo v arabských zemích. Nebo si ji můžete udělat doma, její příprava je sice od české klasiky trošku složitější, ale zato mnohem lahodnější.

Jen pár ingrediencí

Turecký originál se připravuje v tradiční kovové nádobě zvané džezva, kterou ale můžete nahradit třeba plechovým hrnečkem. Co ale nahradit nejde je kardamom. Exotické koření pocházející z Jižní Asie, které je neodmyslitelnou součástí indické kuchyně, ale i arabských dezertů, zároveň patří mezi nejdražší koření na světě. Hned po šafránu a vanilce. Cenové rozdíly mezi šafránem a vanilkou jsou ale propastné, a tak vás ani kardamom nevyjde tak draho. Seženete ho ve specializovaných obchodech s kořením i v lepších supermarketech, navíc je velmi výrazný, a tak ho k přípravě nápoje použijete jen špetku. Kromě kardamomu budete potřebovat už jen kvalitní jemně mletou kávu, cukr a vodu.

Jako první smícháme kávu a cukr se špetkou koření. Množství cukru záleží plně na vašich preferencích, tradičně se používá kolem dvou lžiček. Samozřejmě si můžete připravit i fit verzi bez cukru, v Turecku ani arabských zemí byste jí ale zrovna neoslnili, o obyvatelích těchto zemí totiž panuje stereotyp, že milují sladké. Směs následně zalijeme vodou a dáme na sporák. Až začne káva pěnit a bublat, stáhneme ji ze sporáku a slijeme do hrníčku. Někteří milovníci nápoje doporučují slít pouze část, vrátit džezvu na plotnu a nechat část tekutiny ještě jednou probublat a následně podávat. K pravé turecké kávě se nepřidává mléko ani smetana, zato se téměř vždy podává s něčím sladkým na zub. Vyměňte tedy alespoň na jedno odpoledne klasického „turka“ za pravou tureckou kávu a nechte se zlákat chutí orientu.


Místo pro vaše názory