Slavnosti sklizně Törggelen začínají. Vyražte ochutnat jihotyrolské speciality

Autor:

Podzim v Jižním Tyrolsku je jedním z nejkrásnějších období roku, a také časem sklizně.

Ty jsou tradičně spojeny se slavností Törggelen. Konají se od října až do listopadu a jsou ideální příležitostí k tomu zažít místní tradice, ochutnat dobrá vína a kulinářské lahůdky jihotyrolské kuchyně. 

Slavnosti získaly svůj název od slova törggl, tedy lisu na víno. Po podzimní sklizni, kdy se vyprázdnily vinohrady a naplnily sklady, obvykle pozval farmář své pomocníky na velkou hostinu právě do místnosti, ve které byl lis na víno umístěn. Byla to nejen chvíle oslav úspěšně zakončené sklizně, ale i chvilka odpočinku a poděkování pomocníkům za jejich tvrdou práci.

V současnosti můžete během slavností Törggelen navštívit řadu místních restaurací – takzvaných Buschenschank. Jejich poznávacím znamením jsou svazky větviček s červenou stužkou připevněné na vstupních dveřích. V těchto podnicích se podávají vína a delikatesy místních farmářů, můžete si tak být jistí, že jde o 100% lokální suroviny. Mezi vyhledávané pochoutky patří nejrůznější sýry, uzeniny či klobásky podávané s kysaným zelím. Oblíbené jsou také ravioli Schlutzkrapfen či knedlíčky různých příchutí – Knödeln. Z nápojů můžete ochutnat třeba čerstvě lisovaný hroznový mošt a samozřejmě mladá vína. Milovníky sladkého jistě potěší koblihy, pečené kaštany či nejrůznější domácí koláče. 

Konec sklizně s sebou přináší i velké dožínkové slavnosti, známé pod názvem Erntedankfest. Ty se konají v sobotu 21. října v Bolzanu a návštěvníci se mohou těšit na stánky plné regionálních potravin, jako jsou domácí ovocné šťávy, vína, šnapsy nebo mléčné produkty včetně vyhlášených sýrů. Nechybí ani pestrá nabídka čerstvě sklizeného ovoce a zeleniny, či vyhlášených masových specialit. 

Ať už jste milovníkem vína, alpské přírody nebo jen chcete zažít tradiční tyrolskou pohostinnost, Törggelen je událostí, kterou byste si neměli nechat ujít. Až budete hledat ubytování, vyberte si některou z farem pod hlavičkou Roter Hahn, kde se nejlépe seznámíte se životem místních. Vzhledem k rozdílné nadmořské výšce jednotlivých farem není doba sklizně všude stejná, hostitelé a farmáři v jedné osobě vám proto rádi poradí, který termín je na jejich farmě ten nejlepší.

Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) představilo v roce 1998 Sdružení zemědělců Jižního Tyrolska a propojuje více než 1600 farem, které nabízejí turistům kromě ubytování také možnost se zblízka seznámit se životem na farmě a ochutnat vynikající domácí speciality. Farmy jsou také skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí. Hosté si mohou vybrat od turistiky přes silniční a horskou cyklistiku až po sjezdové a běžecké lyžování i jiné outdoorové sporty.

Kromě ubytování provozuje sdružení Roter Hahn rodinné restaurace a prodejny místních specialit. Produkty pod touto značkou musí splňovat celou řadu kritérii. Základní podmínkou je, že nejméně 75 % použitých surovin musí pocházet z vlastního hospodářství a zpracování musí probíhat přímo na farmě. Zbývajících 25 % může být z jiné farmy, ovšem také z Jižního Tyrolska. Jedná se o širokou škálu produktů, od ovoce, zeleniny a vajec přes ovocné šťávy a vína až po mléčné a masné výrobky nebo třeba velmi ceněný jihotyrolský med. 

Zdroj info: Roter Hahn
Zdroj foto: Pixabay