Exotické pokrmy, kterým se raději vyhněte. Mohou způsobit vážné zdravotní komplikace

Autor:

Při cestování poznáváte nová místa, novou kulturu a také nové chutě. Objevovat taje cizích kuchyní je vzrušující. Ovšem ne na každé exotické jídlo si zachováte příjemné vzpomínky. Některé pokrmy mohou být dokonce smrtelně nebezpečné. Neostýchejte se o vámi vybrané pochutině předem informovat.

Pro všechny nečekané situace je dobré sjednat si na cestu platné cestovní pojištění. Jeho uzavření je možné z pohodlí domova. Zabere vám to jen pár minut a navíc – moc nestojí. Na dovolené si pak díky pojistce budete moci v klidu vychutnávat zážitky i exotickou gastronomii.

Ryba fugu

Ne náhodou mluví někteří lidé o rybě fugu jako o tzv. japonské ruletě. Obsahuje totiž velké množství jedu tetrodotoxin, který je až 200× silnější než kyanid a neexistuje proti němu žádná protilátka. I velmi malé množství tetrodotoxinu může být smrtelné. Člověku nejprve znecitliví ústa, v krátké době dojde k ochrnutí celého těla a k udušení. Vše za plného vědomí.

Kuchaři, kteří nebezpečnou rybu připravují, musí projít speciálním kurzem. Naučí se, jak rybu upravit, aby ji bylo možné bezpečně sníst. Stačí ovšem jediná kuchařská chyba a následky mohou být fatální. V Japonsku má pro servírování této ryby licenci jen několik kuchařů.

Casu marzu

Casu marzu může být kravský nebo ovčí sýr, který se vyrábí na Sardinii. Je zvláštní tím, že je záměrně infikovaný larvami much. Sýr se konzumuje ve vysokém stadiu rozkladu spolu s živými larvami, což přináší mnoho zdravotních rizik – jako jsou alergie, zvracení nebo krvácivé průjmy. Za zmínku stojí, že řadu let byla výroba a prodej této lahůdky zakázány. Ani to ale jeho výrobce neodradilo. Tajná výroba „zhnilého sýru“ se rozšířila do některých lokalit Itálie a na Korsiku.

Stoletá vejce

Čínská kuchyně nabízí hodně zvláštních pokrmů. Stoletá vejce patří bezpochyby mezi jedny z nich. Jejich příprava je jednoduchá. Vezmete kachní či slepičí vejce a obalíte je ve směsi soli, vápna a popela. Takto se vejce nechají zrát alespoň tři měsíce. Poté se rozkrojí a jsou připravena ke konzumaci.

Jedinou překážkou může být jejich odpudivý vzhled a pronikavý zápach. Bílek se promění v jantarově zbarvený rosol a ze žloutku se stane tmavošedá mazlavá hmota. Celý pokrm je výrazně cítit po čpavku. Jedná se o lahůdku, která je ovšem vhodná pouze pro silné žaludky.

Foto: pixabay – ryba Fugu

Sannakji

Za exotickou pochoutkou Sannakji se musíte vypravit do Jižní Koreje. Připravuje se tak, že se chapadla chobotnic nakrájí na malé kousky a podávají se se sezamovou omáčkou. Je zde ale malý háček. Chapadla se mohou pohybovat i po oddělení od těla, dokonce, i když jsou nakrájená. Navíc je na každém chapadle řada přísavek, které se mohou zachytit v krku strávníka a způsobit jeho udušení.

Hrabatka drsná

Hrabatka drsná je africká žába a je součástí jídelníčku hlavně v Namibii. Dospělí jedinci mohou vážit až dva kilogramy. Tito živočichové vylučují na povrchu svého těla jed a obsahují mnoho parazitů. Přesto jsou hrabatky místními domorodci považovány za lahůdku. Hlavním problémem při konzumaci pokrmu je, že ani důkladná úprava vařením, nezaručí konzumaci bez nepříjemných zdravotních následků. Každému, kdo toto jídlo okusí, hrozí otrava spojená s krvácivými průjmy a selháním ledvin.

Karambola

Karambola je šťavnaté a osvěžující ovoce ve tvaru hvězdy pocházející z Malajsie, na které čas od času narazíte i v českých supermarketech. Zralá karambola voní po jasmínu. V kuchyni se využívá především k dekoraci ovocných mís nebo se v menším množství přidává do ovocných salátů.

Karambola by se měla jíst jen v malém množství. Obsahuje totiž vysoké množství kyseliny šťavelové. Její vylučování zatěžuje ledviny, a může je dokonce poškodit. Další nebezpečnou složkou tohoto ovoce jsou neurotoxiny způsobující halucinace i neurologické poruchy.

Foto: Pixabay


Místo pro vaše názory