V Hradci Králové se koná festival burgerů. Ochutnali jsme ten nejlepší z nich

Autor:

První červnový víkend si přijdou na své milovníci masa, hranolek, rolované zmrzliny i smažených cvrčků.

S Peugeotem jsme vyrazili na Burger Street Festival, který se koná na různých místech po republice. Tento víkend se usídlil před nákupním centrem Futurum v Hradci Králové. Parkování je zdarma v garážích obchoďáku. A co na festivalu můžete ochutnat? Primárně to jsou burgery z masa, ale v jednom stánku jsme našli také vegetariánské varianty, třeba s halloumi sýrem. Kdo by chtěl zkusit něco jiného, tak mají i netradiční hot dog na špejli posypaný různými ingrediencemi a také smažené broučky.

My jsme se drželi tradičního a ochutnali jsme údajně nejlepší burger celého festivalu, který se nachází na stánku restaurace Nok Nok. Ta má mimochodem pobočku ve zmíněném obchodním centru a také v Brně. Předem upozorňuji, že je jídlo hodně vysoké a přímo se očekává, že se od něj zamažete. Já tyhle věci jíst neumím, takže jsem se snažila si ho na talíři trochu rozložit. Tím jsem mohla dokonale prozkoumat jednotlivé ingredience.

Co musím vyzdvihnout je dokonale ochucené maso. Dále pak dip, který si restaurace sama vyrábí a karamelizovaná cibulka. Ta se pro výraznou chuť marinuje přes 12 hodin. Na můj v kus tam bylo hodně ledového salátu a rukoly. Dohromady mi to dávalo ale smysl a chutnalo to fakt dobře! Kdybych mohla hodnotit, dala bych tomuto burgeru 90 procent.

Foto: Michaela Rubešová

Jako sladkou tečku jsme si dali ještě rolovanou zmrzlinu, která v Česku není příliš známá. Pokrm se dělá přímo před vámi a můžete si vybrat z několika ovocných a sušenkových variant. Já jsem si dala mango s citrónem. Nikdo se však nemusí bát kyselé chuti, protože v tomto případě citrón pouze podtrhne chuť manga a jinak ve zmrzlině není vůbec cítit.  Netradiční zmrzlina se vyrábí tak, že se vybrané suroviny dají na speciální mrazící plochu, která si udržuje teplotu až do minus 30.

Následně se suroviny zalijí kvalitní smetanou a pak už stačí šikovné ruce. Následuje drcení a stírání pomocí špachtlí. Za okamžik vám přistane v kelímku pět tenkých plátku stočených do ruliček. Mimochodem, kdo se dopraví jinak než autem, může zkusit i alkoholickou zmrzlinu, do které se dává malý panák vybraného alkoholu. Výhodou této zmrzliny je, že se tak rychle nerozteče a je opravdu výtečná, navíc bez přidaných „éček“ a konzervantů.

Kromě jídla se můžete na festivalu i svézt dynamickým modelem 408 od francouzské automobilky Peugeot. Pro testovací jízdu je nutné si zarezervovat termín předem na internetových stránkách festivalu.

Zdroj informací: Autorský text, zjištění autorky textu v místě konání
Foto: Michaela Rubešová