Za pečenými kaštany do Jižního Tyrolska

Autor:

V Jižním Tyrolsku existuje páté roční období, kterému se říká Törgellen. Jedny z nejlepších italských vín a nejchutnější jablka v Evropě jsou už dávno sklizena a ze stromů padají kaštany. Ostatně právě ty plodiny jsou hlavním aktérem slavností Törggelen, které právě začínají.

Törggelen je vlastně velká oslava podzimu, kdy se ochutnávají výsledky vinobraní a plody sklizně místních zemědělců. V praxi to znamená dlouhé procházky s přáteli či rodinou do přírody, které končí na statcích rozesetých po místních kopcích, v jejich šencích a selských světnicích. Tradice pochází z údolí Eisacktal, kde také roste nejvíce kaštanových stromů. Dnes už se tradice rozšířila téměř do celého Jižního Tyrolska. Törgellen trvá do konce listopadu a místní ho milují, stejně jako turisté z okolních zemí.

Je to pro mě milé setkání s přáteli ve vinném sklípku, kde ožívají staré tradice,” říká Hermann Luggin z farmy Luggin-Steffelehof z městečka Kaltern/Caldaro. I k němu můžete vyrazit do šenku na Törggelen anebo do sklípku. Pro muže zajímavá informace, mají zde i palírnu.

Během Törggelen můžete ochutnávat burčák i mladé víno. Mezitím na stůl začínají nosit nejrůznější dobroty – sýry, špek a párečky Kaminwurzen, pak následuje Schlachtplatte, tedy talíř s pečeným masem, kysaným zelím a knedlíky. Následně se honosně nese na stůl to nejdůležitější – pečené kaštany, jejichž stromů si tu velmi považují. Stromy ývaly důležitým zdrojem obživy. Jako tečka za každou dobrou večeří následuje něco sladkého. Mezi ty oblíbené patří koblihy.

Šenky mohou být druhu Buschenschank, tady nabízejí víno vlastní výroby, a ty ostatní – Hofschank. Aby byla tradice a kvalita zachována, vznikla iniciativa Original Törggelen, která sdružuje 22 Buschenschanků.
A jak tato tradice vznikla? “Jihotyrolští sedláci, kteří se věnovali pěstování vína, posílali svůj dobytek na pastviny sedláků v horách. Na podzim jim za tuto službu platili tradiční hostinou a novým vínem. To se ochutnávalo v lisovně u lisu ,” vysvětluje Hermann Luggin z farmy Luggin-Steffelehof v Kaltern/Caldaro.

Strávit dobroty podávané na Törggelen můžete na procházce, například na slavné kaštanové stezce “Keschtnweg“. Ta vede údolím Eisacktal a začíná ve Vahrnu nedaleko Brixenu, místa, které známe z české literatury a končí nad Bolzanem. Stezka je poměrně dlouhá, a to téměř 80 kilometrů.

Foto: Shutterstock.com